Γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν σήμερα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τονίζοντας πως το lockdown λόγω της πανδημίας έχει παγιδεύσει πολλές στον ίδιο χώρο με τους θύτες.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι από την αρχή της πανδημίας, όλοι οι τύποι βίας κατά των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών, ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας, έχουν ενταθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται δε αύξηση ακόμη και πέντε φορές περισσότερο στις γραμμές βοήθειας.
Μία από αυτές και η ελληνική περίπτωση. Από τον Μάρτιο έως και τον Μάϊο του 2020 έγιναν 1.103 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛΑΣ, που την τελευταία δεκαετία έχει καταγράψει περισσότερα από 33.000 περιστατικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας.
«Η βία των ανδρών εναντίον των γυναικών είναι επίσης μια πανδημία - με ημερομηνία πριν από τον ιό. Και θα επιβιώσει (και μετά από αυτόν). Χρειάζεται επίσης παγκόσμια, συντονισμένη απόκριση και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα. Επηρεάζει τεράστιους πληθυσμούς όλων των ηλικιών », δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια των Γυναικών του ΟΗΕ, Phumzile Mlambo-Ngcuka.
Πέρυσι, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υπέστησαν σεξουαλική ή σωματική βία από τον σύντροφό τους.
Φέτος, οι αναφορές για αυξημένη ενδοοικογενειακή βία, εκφοβισμό στον ίντερνετ, παιδικούς γάμους, σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική βία έχουν αυξηθεί ραγδαία, πρόσθεσε.
Στην Κωνσταντινούπολη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών.
Μία γυναίκα που συμμετείχε, η οποία αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, είπε πως «Ο νόμος δεν προστατεύει τις γυναίκες όπως θα έπρεπε. Είμαστε εδώ για να ακουστεί η φωνή μας. Υπάρχουν πολλές γυναικείες αυτοκτονίες που συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα σε αυτήν τη χώρα, αλλά οι άνθρωποι που διαπράττουν το έγκλημα περπατούν ελεύθεροι».
Στην Ιταλία, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με πανό που έγραφαν «Εάν αγγίζουν μία (από εμάς), αγγίζουν όλους μας» και «Οι γυναίκες δεν είναι παιχνίδια».
Η Ιταλία πέρασε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στον κόσμο από τον Μάρτιο ως τον Μάιο και τον περασμένο μήνα εισήγαγε νέους περιορισμούς.
Η καραντίνα δημιουργεί συνθήκες για αυξημένες δολοφονίες γυναικών από μέλη της οικογένειά τους στο ίδιο σπίτι, σύμφωνα με μελέτη του Ιταλικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας.
«Έχουμε δει μια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια των έκτακτων περιοριστικών μέτρων», δήλωσε η διαδηλωτή Σερένα Φρέντι. «Αυτό δείχνει ότι το σπίτι εξακολουθεί να είναι ένα μέρος συγκρούσεων και βίας για τις γυναίκες».
Η Ισπανία κράτησε ενός λεπτού σιγή για τις δολοφονημένες γυναίκες την Τετάρτη και στην Πορτογαλία, το παρατηρητήριο του ΟΜΑ, το οποίο παρακολουθεί τα ποσοστά των γυναικείων αυτοκτονιών, δήλωσε ότι το 2020, 30 γυναίκες δολοφονήθηκαν, οι μισές από τις οποίες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Eduardo Cabrita, δήλωσε ότι σημειώθηκε πτώση κατά 6% στον αριθμό των καταγγελιών σχετικά με τη βία κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2020 σε σχέση με το 2019.
Πρόσθεσε δε ότι αυτό ήταν ένα ανησυχητικό σημάδι πως οι γυναίκες δυσκολεύτηκαν να λάβουν βοήθεια κατά τη διάρκεια του lockdown.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε τηλεοπτική εκστρατεία με την ονομασία #ISurvived, η οποία προειδοποιεί για τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία του COVID-19 και ελπίζει να διαδώσει το μήνυμα σχετικά με την υποστήριξη που παρέχεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στο εβδομαδιαίο podcast της, ότι «στατιστικά, κάθε 45 λεπτά μια γυναίκα στη χώρα μας δέχεται επίθεση από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό της. Αυτά είναι τα σκληρά γεγονότα. Κάθε περίπτωση αφηγείται και μια φρικτή ιστορία. Δεν πρέπει ποτέ να γυρίζουμε το κεφάλι, όταν τα κορίτσια ή οι γυναίκες απειλούνται με βία ή με επίθεση».
Με πληροφορίες του Reuters