Οι ΗΠΑ καλούν τη Βαγδάτη να τερματίσει τη βία και να προκηρύξει εκλογές

Οι ΗΠΑ καλούν τη Βαγδάτη να τερματίσει τη βία και να προκηρύξει εκλογές Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε νωρίς σήμερα το πρωί τις αρχές του Ιράκ να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές και ζήτησε να τερματιστεί η καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Καταγγέλλοντας «τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον διαδηλωτών, ακτιβιστών και μέσων ενημέρωσης, αλλά και τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο» ο Λευκός Οίκος ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση «να τερματίσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών». Από την 1η Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους επισήμως 319 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων διαδηλωτές που ζητούν την εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού συστήματος του Ιράκ και πλήρη αναδιάρθρωση της πολιτικής τάξης, η οποία παραμένει ίδια από το 2003 όταν έπεσε ο Σαντάμ Χουσέιν.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης την παρέμβαση του Ιράν, μεγάλου αντιπάλου των ΗΠΑ, στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, καθώς κατηγορούν την Τεχεράνη ότι είναι ο αρχιτέκτονας του ιρακινού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα οι ΗΠΑ δεν αποτελούν στόχο των διαδηλωτών, με σχεδόν κανένα σύνθημα εναντίον τους και καμία αντίδραση από τις αρχές τους. Ωστόσο σήμερα ο Λευκός Οίκος πρότεινε η Βαδγάτη «να τηρήσει την υπόσχεση του προέδρου [Μπαρχάμ] Σάλεχ ότι θα υιοθετηθεί μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

Ο Σάλεχ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν περίπου 10 ημέρες. Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι απέρριψε την πρόταση, εκτιμώντας ότι δεν είναι ρεαλιστική. Πηγές εξήγησαν ότι ο Σάλεχ είχε προκαλέσει την οργή της Τεχεράνης προτείνοντας την παραίτηση του Άμπντελ Μάχντι και την προκήρυξη νέων εκλογών. Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις αρχές Οκτωβρίου και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει το αίτημά του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας

Διεθνή / Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες Τουρκάλες στους δρόμους παρά τις απαγορεύσεις Ερντογάν για την Ημέρα της Γυναίκας

Η διαδήλωση αντιμετώπισε ισχυρούς αστυνομικούς περιορισμούς νωρίς το πρωί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καταρτίζει νέα πολεμικά σχέδια για να πιέσει τη Χαμάς

Διεθνή / Το Ισραήλ καταρτίζει νέα πολεμικά σχέδια για να πιέσει τη Χαμάς

Καθώς οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός καθυστερούν, το Ισραήλ έχει χαράξει μια πορεία σταδιακής αύξησης της πίεσης προς τη Χαμάς μέχρι το σημείο μιας νέας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM