Οι ΗΠΑ σκόρπισαν τις στάχτες του Ιάπωνα πρωθυπουργού κατά τον Β'ΠΠ στον Ειρηνικό, αποκαλύπτουν έγγραφα

Οι ΗΠΑ πέταξαν τις στάχτες του Ιάπωνα πρωθυπουργού του ΒΠΠ στον Ειρηνικό, σύμφωνα με έγγραφο Facebook Twitter
Getty Images
0

Αμερικανικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα λείψανα του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτεφρώθηκαν και σκορπίστηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την εκτέλεση του.

Αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι οι υποστηρικτές του Hideki Tojo, σημαντικής φιγούρας πίσω από την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, θα προσπαθούσαν να εντοπίσουν το πτώμα του και να τον παρουσιάσουν ως μάρτυρα.

Μετά την εκτέλεση του για εγκλήματα πολέμου το 1948 αυτός και έξι άλλοι αξιωματούχοι αποτεφρώθηκαν. Στη συνέχεια, αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού έριξε τις στάχτες τους στον ωκεανό.

Ο Ιάπωνας λέκτορας Hiroaki Takazawa στο Πανεπιστήμιο Nijon του Τόκιο βρήκε τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

«Βεβαιώνω ότι παρέλαβα τα λείψανα, επιτήρησα την αποτέφρωση και προσωπικά διέσπειρα τις στάχτες των ακόλουθων εκτελεσθέντων εγκληματιών πολέμου στη θάλασσα από ένα αεροπλάνο του όγδοου τάγματος του στρατού», γράφει ο Αμερικανός αξιωματικός, Maj Frierson σε ένα έγγραφο με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 1948, ημέρα που καταδικάστηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και οι άλλοι έξι καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου.

Ο Maj Frierson έγραψε ότι είδε την εκτέλεση τους και έπειτα επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο μαζί με τις στάχτες τους τοποθετημένες σε ξεχωριστά δοχεία. Πέταξαν σε «ένα σημείο περίπου 48 χλμ. ανατολικά της Γιοκοχάμα, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου προσωπικά πέταξα τα αποτεφρωμένα λείψανα στην ευρύτερη περιοχή.»

Ο Frierson πρόσθεσε, ότι οι φούρνοι που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτέφρωση «καθαρίστηκαν από τα υπολείμματα στο σύνολό τους» και δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή «ώστε να μην μείνει το παραμικρό ίχνος από τα αποτεφρωμένα πτώματα».

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο κ. Takazawa είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν αποφασισμένοι να σταματήσουν τους οπαδούς του Tojo από το να εντοπίσουν τη στάχτη του.

«Εκτός από την προσπάθειά τους να αποτρέψουν την απόδοση τιμών στα λείψανα, νομίζω ότι ο αμερικανικός στρατός ανυπομονούσε ώστε να μην αφήσει τα υπολείμματα να επιστρέψουν στην ιαπωνική επικράτεια ως απόλυτη ταπείνωση», είπε.

Ο ναός Shinto είναι αφιερωμένος στις ψυχές περίπου 2,5 εκατομμυρίων Ιαπώνων ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν πεθάνει για τη χώρα τους από την ίδρυσή του το 1869. Μεταξύ αυτών είναι 14 καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου της κατηγορίας Α, συμπεριλαμβανομένου του Tojo και των έξι άλλων.

Οι πολιτικοί της δεξιάς το βλέπουν ως σύμβολο πατριωτισμού. Όμως οι αριστεροί και οι απόγονοι των θυμάτων τους, το επικρίνουν καθώς δοξάζουν το στρατιωτικό παρελθόν της Ιαπωνίας.

Ο Hideki Tojo ήταν στρατηγός του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού και υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από το 1941 έως το 1944.

Υποστήριξε σθεναρά την ιαπωνική επέκταση και μια προληπτική επίθεση κατά των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών αποικιακών δυνάμεων.

Ως πρωθυπουργός, επέβλεψε την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941, το γεγονός που έβαλε τις ΗΠΑ στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, και τις κατακτήσεις της χώρας του στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Έχασε την υποστήριξη του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Χιροχίτο το 1944 καθώς ο πόλεμος στράφηκε εναντίον της Ιαπωνίας και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Μετά την άνευ όρων παράδοση της χώρας τον Σεπτέμβριο του 1945 μετά τις βομβιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να αυτοκτονήσει ανεπιτυχώς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το σπίτι του.

Ο Tojo καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και απάνθρωπης μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου σε διεθνές στρατιωτικό δικαστήριο το 1948.

Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Νοέμβριο και εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού τον επόμενο μήνα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κένεντι διέταξε έρευνα για την αιτία της «επιδημίας αυτισμού» και θέλει αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Ο Κένεντι διέταξε έρευνα για την αιτία της «επιδημίας αυτισμού» και θέλει αποτελέσματα τον Σεπτέμβριο

Όντας μέλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι τα εμβόλια ενδέχεται να προκαλούν αυτισμό 
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν «αδειάζει» τον Τζάστιν Μπαλντόνι – Δεν παίρνει θέση στη διαμάχη με την Μπλέικ Λάιβλι

Η δήλωση ήρθε ως διόρθωση σε προηγούμενα σχόλια που είχε κάνει ο ίδιος μέσω της TMZ, όπου φάνηκε να ταυτίζεται με τον Μπαλντόνι, εξαιτίας, όπως ισχυρίστηκε, «ανάρμοστης μεταχείρισης από τους New York Times»
LIFO NEWSROOM
Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο εκτοξεύουν τον χρυσό – Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα $3.200 η ουγγιά

Διεθνή / Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο εκτοξεύουν τον χρυσό – Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα $3.200 η ουγγιά

Ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο επιβεβαιώνουν την τάση: όσο εντείνεται η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας, η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συγγραφέας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στο Λος Άντζελες - Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας

Διεθνή / ΗΠΑ: Συγγραφέας τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά στο Λος Άντζελες - Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας

Αστυνομική καταδίωξη κατέληξε στην αυλή της Τζίλιαν Λόρεν, με αποτέλεσμα η 51χρονη να εμφανιστεί κρατώντας όπλο, θεωρώντας ότι είχε πέσει θύμα διάρρηξης
LIFO NEWSROOM