Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού «μάχη μιας γενιάς» και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως η πανδημία έχει την προοπτική να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές και τη βία κάτι που θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθό την ικανότητα του κόσμου να διαχειριστεί την πανδημία.
Όπως είπε, πρόκειται για τη σοβαρότερη δοκιμασία του ΟΗΕ από τη στιγμή της ίδρυσής του, 75 χρόνια πριν και αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση διεθνών, περιφερειακών και εθνικών συγκρούσεων.
«Είναι η μάχη μιας γενιάς και ο λόγος ύπαρξης των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γκουτέρες σημείωσε πως η ανθρωπότητα ήδη βιώνει «ολέθριες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, η πανδημία συνιστά σημαντική απειλή στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Προειδοποίησε ακόμα πως η παγκόσμια αυτή κρίση ίσως οδηγήσει σε καιροσκοπικές τρομοκρατικές επιθέσεις, απώλεια αξιοπιστίας θεσμών και μείωση εμπιστοσύνης πολιτών, οικονομική αστάθεια, πολιτικές εντάσεις λόγω ακύρωσης εκλογικών διαδικασιών ή δημοψηφισμάτων.
Η εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ήταν «κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων σε ειρήνη και ασφάλεια» και «δείγμα ενότητας και αποφασιστικότητας στους ταραγμένους αυτούς καιρούς» προέτρεψε ο Γκουτέρες το 15μελές όργανο του ΟΗΕ -στο οποίο έχει ανατεθεί η ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας- που προσπαθεί να συμφωνήσει αν πρέπει ή όχι να αναλάβει οποιαδήποτε δράση.
Μετά την ψηφιακή ενημέρωση, χθες, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Γκουτέρες σχετικά με την πορεία της πανδημίας που μέχρι στιγμής ευθύνεται για πάνω από 1,6 εκατ. κρούσματα και πάνω από 95.000 θανάτους παγκοσμίως, το όργανο του ΟΗΕ εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Σε αυτήν εξέφραζε «τη στήριξη κάθε προσπάθειας του γενικού γραμματέα σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού σε χειμαζόμενες από συγκρούσεις και πολέμους χώρες, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για ενότητα και αλλυλεγγύη σε όλους τους πληγέντες».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια