Την ώρα που οι Ιρανοί δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ, το Ιράν θεωρείται μια από τις πιο γενναιόδωρες χώρες στην υποδοχή προσφύγων, κυρίως Αφγανών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η ιρανική κυβέρνηση ήταν «υποδειγματική στην υποδοχή προσφύγων και αφήνει τα σύνορα της χώρας ανοικτά», δήλωσε ο Σιβάνκα Νταναπάλα η οποία διαχειρίζεται το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Δεν μιλάμε αρκετά για αυτό», τόνισε.
Ένα εκατομμύριο Αφγανοί ζουν νόμιμα στο Ιράν εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν σε 2 εκατομμύρια αυτούς που ζουν χωρίς χαρτιά.
Οι Αφγανοί αυτοί αποτελούν τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μέχρι το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία το 2011 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός.
Μέλη ξένων ΜΚΟ στην Τεχεράνη υπογραμμίζουν την ειρωνεία το Ιράν να είναι μία από τις έξι χώρες οι πολίτες των οποίων δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ εξαιτίας του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η Τεχεράνη συνεχίζει να υποδέχεται Αφγανούς θύματα της σύγκρουσης στη χώρα τους που προκλήθηκε εν μέρει από τις ΗΠΑ.
Ο Νταναπάλα προτάσσει το διάταγμα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κατέστησε το 2015 υποχρεωτική τη φοίτηση όλων των παιδιών των Αφγανών, με ή χωρίς χαρτιά, γεγονός που οδήγησε στην κατασκευή 15.000 νέων σχολικών τάξεων.
«Θα συνεργαστούμε επίσης με την κυβέρνηση προκειμένου να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ένα άνευ προηγουμένου γεγονός», τόνισε ο εκπρόσωπος της UNHCR.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια