Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ζουν εννέα στις δέκα οικογένειες Σύρων προσφύγων στον Λίβανο, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η χώρα αναφέρει ότι φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΗΕ ως πρόσφυγες που διέφυγαν από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία.
Σύμφωνα με την έκθεση των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και τα παιδιά (Unicef) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), το 89% των οικογενειών Σύρων προσφύγων στον Λίβανο ζουν σήμερα σε ακραία φτώχεια, έναντι 55% το 2019.
«Η οικονομική κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός, o κορωνοϊος και, τέλος, η έκρηξη στη Βηρυτό, ώθησαν τις ευάλωτες κοινότητες του Λιβάνου, ανάμεσά τους οι Σύροι πρόσφυγες, στα πρόθυρα της κατάρρευσης», επισημαίνει η έκθεση, κάνοντας αναφορά στην έκρηξη της 4ης Αυγούστου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι και καταστράφηκε μέρος της πρωτεύουσας.
Ο Λίβανος έχει εγκλωβιστεί στη μεγαλύτερη οικονομική του κρίση εδώ και δεκαετίες, με μια ιστορική υποτίμηση του νομίσματός του, υπερπληθωρισμό, μαζικές απολύσεις και αυξανόμενη φτώχεια.
Οι Σύροι πρόσφυγες ζουν πλέον με λιγότερες από 309 λίρες Λιβάνου ανά άτομο μηνιαίως. Αυτό σημαίνει περίπου 167 ευρώ στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά περίπου περίπου 31 ευρώ με την τρέχουσα τιμή συναλλάγματος στη μαύρη αγορά.
Το μέσο ποσό χρέους μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων έχει αυξηθεί κατά 18%, με την "αγορά τροφίμων" να είναι ο πρώτος λόγος συσσώρευσης χρέους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση που διευκρινίζει ότι οι τιμές των τροφίμων στον Λίβανο "σχεδόν τριπλασιάστηκαν" από τον Οκτώβριο του 2019.
Οι μισές από τις οικογένειες που μελετήθηκαν υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, αύξηση 28% σε ένα χρόνο.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν για τις "στρατηγικές προσαρμογής" στις οποίες καταφεύγουν οι οικογένειες, όπως ο πρόωρος γάμος παιδιών ή η διακοπή της φοίτησής τους στο σχολείο για να πάνε να δουλέψουν.
«Η κατάσταση των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο επιδεινώνεται εδώ και χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν δραματικά πόσο δύσκολη έχει γίνει γι' αυτούς η επιβίωση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο, Μιρέιγ Ζιράρ.
Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ