Σύμφωνα με τα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τον λαό της ήταν ένα κορίτσι-πρότυπο, άξιο θαυμασμού τόσο για την εντυπωσιακή εξωτερική της εμφάνιση όσο και για τη γενναιότητά της ως μαχήτριας. Όμως, για τους συμπολεμιστές της η προσήλωση στα χαρακτηριστικά και στην ειδωλοποίηση της Asia Ramazan Antar, μέσω του τύπου και των social media, προκαλεί απογοήτευση και κατάπληξη.
Η δεκαεννιάχρονη, με καταγωγή από την πόλη Καμισλί του Δυτικού Κουρδιστάν, σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κάπου στη βόρεια Συρία. Τότε κάποια δυτικά media την είχαν παρουσιάσει ως την «Αντζελίνα Τζολί του Κουρδιστάν», λόγω και της ομοιότητάς της με τη χολιγουντιανή σταρ. Αυτή η σύγκριση ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργή των συμπολεμιστών της, οι οποίοι έκαναν λόγο για σεξισμό και αντιμετώπιση της πολεμίστριας ως αντικειμένου. Ειδικά από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ), στις οποίες ανήκε και η Ramazan, έγινε σαφές ότι η φιλοσοφία αυτών των γυναικών είναι η απλότητα και η σεμνότητα. Βάσει αυτής της φιλοσοφίας, κανείς δεν κρίνεται από την εξωτερική του εμφάνιση, ενώ το κάθε άτομο προχωρά στις δικές του προσωπικές θυσίες και υποχωρήσεις με γνώμονα το κοινό καλό.
Oι μαχήτριες είχαν ασκήσει επιτυχημένες πιέσεις ώστε να εφαρμοστούν προοδευτικοί νόμοι που κήρυσσαν παράνομη τη βία εναντίον γυναικών, τους παρά τη θέλησή τους γάμους, καθώς και την πολυγαμία.
Μόλις πέρσι, και παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από συντηρητικές θρησκευτικές ομάδες, οι μαχήτριες είχαν ασκήσει επιτυχημένες πιέσεις ώστε να εφαρμοστούν προοδευτικοί νόμοι στο Δυτικό Κουρδιστάν, νόμοι που κήρυσσαν παράνομη τη βία εναντίον γυναικών, τους παρά τη θέλησή τους γάμους, καθώς και την πολυγαμία. Μάλιστα, για την εφαρμογή αυτών των νόμων είχε συσταθεί μια αστυνομική μονάδα αποτελούμενη αποκλειστικά από γυναίκες.
Αυτό το πλέγμα ηθών εξηγεί και γιατί για τα κουρδικά ΜΜΕ, στο Συριακό Κουρδιστάν, γνωστό και ως Ρογιάβα, εκεί όπου πολέμησε και πέθανε η Asia Ramazan Antar, η γυναίκα αυτή ήταν απλώς ακόμη μια πολεμίστρια που έχασε τη ζωή της μαχόμενη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η δεκαεννιάχρονη είχε ενταχθεί στους κόλπους της YPG το 2015 και έκτοτε είχε υιοθετήσει το κωδικό όνομα Viyan Antar.
Φιλοσοφία εναντίον του σεξισμού
Μόλις ολοκλήρωσε τη στρατιωτική της εκπαίδευση η Asia Ramazan Antar βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός εναντίον των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ είχε προλάβει να λάβει μέρος σε πέντε μάχες πριν πέσει νεκρή από τα πυρά των εχθρών στις 30 Αυγούστου, κάπου στη Μανπίτζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ήταν αρχηγός της μονάδας της και χειρίστρια βαρέων όπλων. Μέσα σε δύο χρόνια έξι ακόμη συγγενείς της –ξαδέλφια και θείοι– σκοτώθηκαν επίσης στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ακριβώς όπως εκείνη, χιλιάδες ακόμη Κούρδοι αφανίστηκαν σ' αυτές τις μάχες. Οι περισσότεροι από αυτούς έφηβοι, μετά βίας εικοσάχρονοι, ωστόσο κανείς τους δεν έτυχε τέτοιας δημοσιότητας και τόσων υμνητικών δημοσιευμάτων σαν αυτά που γράφτηκαν για τη Viyan.
Ακριβώς αυτή η αντιμετώπιση της Viyan από τον δυτικό τύπο θλίβει και εξοργίζει τον Choman Kanaani, έναν από τους συμπολεμιστές της και υπεύθυνο για την ανοικοδόμηση του Κομπάνι, της κουρδικής πόλης που κατελήφθη και ισοπεδώθηκε από τον στρατό του ισλαμικού κράτους το 2014, λίγο πριν οι κουρδικές δυνάμεις εκκαθαρίσουν την περιοχή από τους τζιχαντιστές. Ο Kanaani είδε πολλούς από τους συμπολεμιστές και τις συμπολεμίστριές του να χάνονται σ' αυτή τη μάχη και θεωρεί ακραία σεξιστικό τον τρόπο που τα δυτικά media εστιάζουν στο πρόσωπο της Viyan.
«Όλη η φιλοσοφία του YPJ στρέφεται εναντίον του σεξισμού και λειτουργεί αποτρεπτικά στο να χρησιμοποιούνται οι γυναίκες σαν σεξουαλικά αντικείμενα. Θέλουμε να δώσουμε στις γυναίκες τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία, θέλουμε να τους ανήκει το πεπρωμένο τους. Η Viyan πέθανε γι' αυτά τα ιδανικά, αλλά ο τύπος ούτε που ασχολήθηκε με αυτά, για τα οποία εκείνη έδωσε και τη ζωή της ακόμη. Δεν γράφτηκαν πουθενά όσα πέτυχε για τις γυναίκες της Ρογιάβα όλα τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί ο Kanaani συγκλονισμένος.
«Είναι όλοι άγγελοι, όλοι όμορφοι»
Την ίδια στιγμή, η Agrin Senna, εκ των διοικητών της YPJ, η οποία έχασε το πόδι της στη μάχη απελευθέρωσης της πόλης Μανπίτζ, θρηνεί επίσης πολλούς συντρόφους και καλεί τον κόσμο να κοιτάξει φωτογραφίες νεκρών, τραυματιών και ηρώων που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Νόμου και όχι φωτογραφίες που υμνούν την ομορφιά μιας γυναίκας, που ήταν πολύ περισσότερα από απλώς όμορφη.
«Κοιτάξτε τις φωτογραφίες τους! Είναι όλοι άγγελοι, όλοι όμορφοι. Δεν μπορείτε να εστιάζετε σε ένα πρόσωπο μόνο και μόνο επειδή μοιάζει σε μια ηθοποιό του Χόλιγουντ, την Αντζελίνα Τζολί ή την Τζούλια Ρόμπερτς. Δεν έχουν τίποτα κοινό με αυτές τις γυναίκες. Προτιμούν να πεθάνουν παρά να ζήσουν υποταγμένες σε ένα καθεστώς που μισεί τις γυναίκες», καταλήγει.
Με στοιχεία από το BBC
σχόλια