Οργή στη Λιβερία για τα χαρτονομίσματα αξίας 100 εκατ. δολαρίων που «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς

Οργή στη Λιβερία για τα χαρτονομίσματα αξίας 100 εκατ. δολαρίων που «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς Facebook Twitter
0

Την επιστροφή των προσφάτως τυπωμένων χαρτονομισμάτων αξίας 16 δισ. λιβεριανών δολαρίων (100 εκατ. αμερικανικά δολάρια) που εξαφανίστηκαν στην πορεία τους προς την κεντρική τράπεζα απαιτούν χιλιάδες πολίτες της Λιβερίας, που διαδήλωσαν την Δευτέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης, τα χρήματα µεταφέρθηκαν με ένα κοντέινερ στην πρωτεύουσα Μονρόβια, αφού τυπώθηκαν στο Λίβανο και τη Σουηδία στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Απριλίου 2018.

Δεν έχει καταστεί σαφές πως εξαφανίστηκαν τα χρήματα, που αντιστοιχούν περίπου στο 5% του ετήσιου ΑΕΠ της Λιβερία, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση και οργή σε πολλούς Λιβεριανούς.

Η χθεσινή διαδήλωση είχε κεντρικό σύνθημα «Φέρτε πίσω τα λεφτά μας», και συμμετείχαν ομάδες πολιτών, πολιτικές και φοιτητικές οργανώσεις.

«Κλέφτες, κλέφτες, απατεώνες, απατεώνες», φώναζαν κάποιοι διαδηλωτές, ενώ άλλοι: «θέλουμε τα λεφτά μας, φέρτε πίσω τα εξαφανισμένα δισεκατομμύρια μας». «Τζορτζ Γουεά, δράσε τώρα. Δεν σε εκλέξαμε για να κλέβεις», φώναζαν άλλοι.

Οργή στη Λιβερία για τα χαρτονομίσματα αξίας 100 εκατ. δολαρίων που «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς Facebook Twitter

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση για τον πρόεδρο Τζορτζ Γουεά από τότε ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος και πρώην σταρ του ποδοσφαίρου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί λεπτομερώς επί της υπόθεσης, καθώς οι υπουργοί του δίνουν διαφορετικές αιτιάσεις για το τι απέγιναν τα χρήματα.

Παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ένα μικρότερο ποσό των εξαφανισμένων χρημάτων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι δεν έχει εξαφανιστεί τίποτε.

Οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν έρευνα και απαγόρευσαν σε 15 ανθρώπους την έξοδο από την χώρα, ανέφερε αυτό το υπουργείο Πληροφοριών.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στην λίστα απαγόρευσης εξόδου, είναι ο γιος του πρώην προέδρου Ελέν Τζόνσον Σιρλεάφ, Τσαρλς Σιρλεάφ και ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μίλτιον Γουίκς.

Με διάγγελμά του στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή το βράδυ, ο Γουεά ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, δεσμευόμενος ότι οποιοδήποτε παράπτωμα δεν θα μείνει ατιμώρητο και επανέλαβε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Εντούτοις, αυτό δεν κατέστη αρκετό για να κατευνάσει τον θυμό των πολιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ για Πάπα Φραγκίσκο: «Ο Θεός ας σε ευλογεί και μαζί εκείνους που σε αγάπησαν»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ για Πάπα Φραγκίσκο: «Ο Θεός ας σε ευλογεί και μαζί εκείνους που σε αγάπησαν»

«Ήταν διαφορετικός από όσους προηγήθηκαν» ανέφερε με τη σειρά του και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συνοδεύοντας την ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ με μία φωτογραφία τους
LIFO NEWSROOM
Θάνατος Πάπα Φραγκίσκου: Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοί του - Τα φαβορί και οι εκπλήξεις

Διεθνή / Θάνατος Πάπα Φραγκίσκου: Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοί του - Τα φαβορί και οι εκπλήξεις

Για πρώτη φορά ο επόμενος πάπας είναι πιθανό να προέλθει από την Αφρική, την Ασία ή άλλη περιοχή που παραδοσιακά υποεκπροσωπείται στην ηγεσία της Εκκλησίας
LIFO NEWSROOM