Διεθνής σάλος έχει προκληθεί από την παραδοχή της Vodafone, της δεύτερης μεγαλύτερης δηλαδή εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ότι μυστικές υπηρεσίες συγκεκριμένων χωρών έχουν άμεση πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Η Vodafone στο πλαίσιο της Disclosure Report που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.
Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στην έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.
Η εν λόγω έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ειδικά για την Ελλάδα, όπως αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη στοιχεία βασισμένα στα δεδομένα της Vodafone και κυβερνητικών πηγών, έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρείας, για το έτος 2013.
Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.
σχόλια