Η Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, έκλεισε τα σχολεία, τα μαγαζιά και τα σύνορά της νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετά την Ιταλία.
Συγχρόνως, οι πολιτικοί αλλά και τα δημόσια πρόσωπα της χώρας υιοθέτησαν την χρήση μάσκας προτού ακόμα η κυβέρνηση την καταστήσει υποχρεωτική.
Τα μέτρα απέδωσαν καρπούς. Δύο μήνες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, η Σλοβακία μετρά λιγότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 27 θανάτους, τους λιγότερους «κατά κεφαλήν» από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Την περασμένη Παρασκευή, ήταν η πρώτη μέρα από τις αρχές Μαρτίου που δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα.
Σταδιακά, η ζωή στη χώρα έχει ήδη επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς της. Έχουν ανοίξει ξανά τα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία και τα υπαίθρια εστιατόρια και θα ακολουθήσουν τα κομμωτήρια. Σύντομα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία και να ξεκινήσουν πάλι οι αθλητικές δραστηριότητες.
Τρεις υπήρξαν οι βασικοί παράγοντες για το "success story" της Σλοβακίας. Ο πρώτος και κυριότερος ίσως, έχει να κάνει με την πολιτική ηγεσία της. Τόσο η πρόεδρος της χώρας Ζουζάνα Τσαπούτοβα όσο και η κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία εν μέσω της πανδημίας έδωσαν άμεσα το παράδειγμα χρήσης προστατευτικών μέσων κατά του ιού, φορώντας μάσκες και γάντια κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Το παράδειγμα που έθεσαν έδωσε τον τόνο για τον δεύτερο παράγοντα: την ευρεία χρήση μάσκας από τους πολίτες της χώρας. Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις για την αποτελεσματικότητα της μάσκας, η Σλοβεκία ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο (και η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Τσεχία) που κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες στους δημόσιους χώρους – απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα σχετικές εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ήδη από τα μέσα Μαρτίου – μία εβδομάδα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Σλοβακία – τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Υγείας της χώρας, είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση φορώντας μάσκες, πρακτική που στη συνέχεια ακολούθησαν όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια πρόσωπα (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επώνυμοι) της χώρας σε κάθε τους εμφάνιση. Η ίδια η Πρόεδρος έγινε μάλιστα παγκοσμίως διάσημη επιλέγοντας μάσκα ασορτί με το φόρεμά της.
Δεν ήταν όμως μόνο το γεγονός ότι ο κόσμος έβλεπε τα δημόσια πρόσωπα της χώρας να φοράνε μάσκες. Πολύ σημαντικό ήταν και το ξεκάθαρο μήνυμα της καμπάνιας επικοινωνίας σχετικά με την αποτροπή ραγδαίας εξάπλωσης του ιού: «Προστατεύοντας τους άλλους, προστατεύεις τον εαυτό σου... Η μάσκα δεν είναι ντροπή και μας βοηθάει όλους».
Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας που συνέβαλε στην επιτυχία της Σλοβακίας να περιορίσει την πανδημία στο ελάχιστο ήταν η γρήγορη απόφαση της κυβέρνησής της να επιβάλλει lockdown. Παρότι δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον ιό στο εσωτερικό της, συμπεριφέρθηκε σα να ήταν. Δέκα μέρες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και το κοινό είχαν ήδη κινητοποιηθεί.
Με στοιχεία από το Atlantic και το Bloomberg
σχόλια