Εξαιρετικά αγενής φαίνεται πως υπήρξε ο Ντέιβιντ Τριμπλ απέναντι στον Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (γνωστή και ως Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής), σύμφωνα με έγγραφο που έρχεται τώρα στο φως.
Όπως αποκαλύπτεται, ο πρώην υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Ντέιβιντ Τριμπλ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας, πίσω στο 1999, δεν δίστασε να κατηγορήσει τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι προσπάθησε να του στήσει παγίδα. Η συνάντηση μεταξύ του Τόνι Μπλερ και του Ντέιβιντ Τριμπλ, του ηγέτη του κόμματος των Ενωτικών, πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ, όταν συναντήθηκαν με όλα τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας για να συζητήσουν τα βήματα που έπρεπε να γίνουν για την εφαρμογή ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τον Ιούνιο του 1999, ο Τριμπλ βρισκόταν υπό τεράστια πολιτική πίεση για να εξασφαλίσει τον παροπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων, αφού το κόμμα του είχε υπογράψει την ιστορική συμφωνία ένα χρόνο νωρίτερα.
Βάσει του εγγράφου, το οποίο συντάχθηκε από έναν Ιρλανδό δημόσιο υπάλληλο και πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα από τα εθνικά αρχεία της Ιρλανδίας, τονίζεται ότι η άφιξη του Τριμπλ στη συνάντηση με μια αντιπροσωπεία 10 ατόμων και η όλη συμπεριφορά του δεν ήταν παρά «μια σαφής αντανάκλαση της έλλειψης εμπιστοσύνης εντός του κόμματος και του περιορισμένου χώρου ελιγμών του Τριμπλ».
Η διαφωνία προέκυψε για μία συγκεκριμένη διατύπωση για την οποία οι δύο πρωθυπουργοί επιθυμούσαν τη συμφωνία όλων των κομμάτων. Στο εν λόγω σημείο της συμφωνίας, απαριθμούνταν τρεις αρχές σχετικά με τον παροπλισμό, μία από τις οποίες ανέφερε ότι η διαδικασία της παύσης χρήσης των όπλων «θα πρέπει να πραγματοποιείται με τρόπο που θα καθορίζεται από την Ανεξάρτητη Επιτροπή για τον παροπλισμό».
Οι συνδικαλιστές ανησυχούσαν για το αν ο «τρόπος» σήμαινε ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα του παροπλισμού ή τον τρόπο με τον οποίο θα διατίθεντο τα παραστρατιωτικά οπλοστάσια.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν και ο Τζέφρι Ντόναλντσον, σήμερα ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, αλλά τότε βουλευτής του UUP, ο οποίος δήλωσε ότι η λέξη «τρόπος» ήταν «ασαφής και ανακριβής» και ότι χρειαζόταν σαφήνεια ως προς αυτήν. Ο Τριμπλ, εν τω μεταξύ, υποστήριξε ότι η τρίτη αρχή «αφορούσε τους τρόπους και τη μεθοδολογία και όχι το χρονοδιάγραμμα».
Κατά την αποχώρησή του από τη συνάντηση, ο Τριμπλ φέρεται επίσης να είχε «μια πολύ δύσκολη συζήτηση» με δύο Βρετανούς αξιωματούχους, κατά την οποία διαφώνησε με το προοίμιο των τριών αρχών, το οποίο ανέφερε: «Παρόλο που υπάρχει αναγνωρισμένη διαφωνία σχετικά με την εφαρμογή τους, όλα τα μέρη της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής δεσμεύονται στις ακόλουθες αρχές».
Ο Τριμπλ ανησυχούσε ότι αυτό δεν διασφάλιζε τις ανησυχίες του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα- ο Μπλερ κάλεσε τον ίδιο και την αντιπροσωπεία του να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα.
«Ο τόνος και η προσέγγιση του Τριμπλ σε αυτή τη συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά αγενής», γράφει ο Ιρλανδός δημόσιος υπάλληλος Dermot Gallagher, ο οποίος λέει ότι ο ηγέτης των ενωτικών ανησυχούσε για το αν θα δεσμευόταν από το χρονοδιάγραμμα του παροπλισμού που είχε θέσει η επιτροπή, την οποία και κατηγόρησε για το στήσιμο μίας
«χοντροκομμένης παγίδας» στην οποία «δεν είχε καμία πρόθεση να πέσει».
Ο Μπλερ «δυσανασχέτησε με την κατηγορία», σύμφωνα με τον Gallagher, και δήλωσε ότι ο φορέας παροπλισμού δεν θα μπορούσε να αποφασίσει «μονομερώς» για το χρονοδιάγραμμα.
Το σημείωμα αναφέρει στη συνέχεια: «Ο Τριμπλ απάντησε λέγοντας ότι αυτό "δεν συνάδει με αυτό που είχε συζητηθεί», προσθέτοντας ότι «μας έχουν ξαναπαίξει τέτοια χοντροκομμένα κόλπα».
«Όταν ο πρωθυπουργός απάντησε «όχι εγώ», ο Τριμπλ πρόσθεσε «όχι ακόμη», οπότε ο Μπλερ απάντησε «εκνευρισμένος» ότι προσπαθούσε να βοηθήσει.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συμφωνία να αλλάξει το προοίμιο της συμφωνίας και να αναφέρεται η «διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την εφαρμογή της».
Με πληροφορίες από Guardian