Η Κλεοπάτρα Καμπούγκου είναι μοριακή βιολόγος, πρωταγωνίστρια ενός ντοκιμαντέρ του Netflix και ακτιβίστρια κοινωνικής δράσης στην Ουγκάντα.
Είναι η πρώτη διάσημη τρανς γυναίκα από την Ουγκάντα που έλαβε εθνική ταυτότητα με την ένδειξη «Θήλυ», γεγονός που σημαίνει ότι αναγνωρίζεται επίσημα ως γυναίκα από το κράτος.
Η Καμπούγκου γεννήθηκε ως αγόρι και έγινε μία από τις πρώτες - από έναν μικρό συνολικά αριθμό ατόμων στην Ουγκάντα- , που άλλαξαν επίσημα την ταυτότητα φύλου της.
Πλέον, θέλει η Ουγκάντα να διευρύνει τις επιλογές για την επόμενη απογραφή της χώρας το 2023, προκειμένου να συμπεριλάβει την κοινότητα των τρανς.
«Δεν αναγνωρίζουμε τα τρανς άτομα σε κανένα έγγραφο. Το φύλο είναι είτε αρσενικό είτε θηλυκό», είπε η 35χρονη.
«Είσαι μια εκ των υστέρων σκέψη, σβησμένη. Μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τη σκόπιμη, γενεαλογική διαγραφή;»
Η Καμπούγκου ελπίζει ότι τεκμηριώνοντας την κοινότητα των τρανς, μπορεί να έχει δυνατότερη φωνή και μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα συντηρητικό έθνος όπου τα τρανς άτομα δεν διασφαλίζονται από το νομικό καθεστώς και συχνά συγχέονται με μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.
Οι νόμοι της αποικιακής εποχής που απαγορεύουν το σεξ μεταξύ ομόφυλων ατόμων παραμένουν σε ισχύ και οι ομοφυλόφιλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν συλλήψεις και βία.
Η Φρίντα Μουτέσι, δικηγόρος και διευθύντρια εταιρείας, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων, είπε ότι τα τρανς άτομα έχουν κακοποιηθεί, αποκηρυχτεί από τις οικογένειές τους, βιάστηκαν και εκδιώχθηκαν από τα χωριά. Οι περισσότεροι κρατούν μυστική την ταυτότητά τους.
Ο Φρανκ Μουγκάμπι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Φύλου, Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής στην απογραφή.
Η Καμπούγκου υποβλήθηκε σε ορμονική θεραπεία και χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου στην Ταϊλάνδη το 2015 και έκτοτε έλαβε διαβατήριο και επίσημη ταυτότητα της Ουγκάντα που δηλώνει το φύλο της ως γυναίκα.
Γεννημένη σε μια οικογένεια με 14 αδέλφια, λέει ότι δεν ένιωθε ποτέ άνετα με την ανδρική ταυτότητα και ότι μια ορμονική θεραπεία της έδωσε γυναικεία χαρακτηριστικά.
Στο ντοκιμαντέρ της στο Netflix - Pearl of Africa- είπε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα όπως η χρήση της τουαλέτας των ανδρών ή η διαμονή της σε πανεπιστημιακές εστίες μόνο για άνδρες.
«Είναι τόσες πολλές οι φορές που θέλησα να αυτοκτονήσω. Ήμουν μόνη. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο άτομο να περνάει αυτό που πέρασα εγώ» λέει.
Ενώ ήταν φοιτήτρια, μια ταμπλόιντ εφημερίδα δημοσίευσε το όνομά της, λέγοντας ότι ήταν ομοφυλόφιλη. Η αδικία, τα δημόσια βλέμματα και τα ταπεινωτικά αστεία την πείσμωσαν και της έδωσαν την εσωτερική δύναμη να σπουδάσει μοριακή βιολογία για να προσπαθήσει να κατανοήσει τις ρίζες της ταυτότητας φύλου.
Με πληροφορίες του Reuters