Με διθυραμβικά σχόλια υποδέχθηκαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ από τη Μόσχα.
«Μπράβο Πούτιν! Οκτώ χρόνια στην κόλαση [για τους κατοίκους του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία] έφτασαν στο τέλος τους», σημειώνει η ρωσική ιστοσελίδα «Regnum». Η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα «Vzgliad» μεταδίδει σήμερα ότι μετά το διάγγελμα Πούτιν «άνθρωποι στους δρόμους των ρωσικών πόλεων και χωριών, άναβαν πυροτεχνήματα».
Ίδια χαρά και στο Ντονιέτσκ, όπου «τα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό για 15 λεπτά πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας», όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda», η οποία υπενθυμίζει ότι μέχρι πρόσφατα, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας αυτών των δημοκρατιών «έμοιαζε με αποκύημα της φαντασίας».
«Ένας μετα-ουκρανικός κόσμος»
«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας μας από τη Ρωσία μας σώζει από τον αφανισμό», αναφέρει στη «Vzgliad» ο Αντρέι Πουργκουίν, πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.
«Η απόφαση του Κρεμλίνου είναι ιστορική», σημειώνει η «Vzgliad» σε άλλο άρθρο. «Εδώ έχουμε ένα νέο ιδεολόγημα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο. Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Βλαντιμίρ Αβάτκοφ τονίζει στην ίδια εφημερίδα ότι πλέον: «Είμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός μετα-ουκρανικού κόσμου».
Η Ρωσία «απέφυγε τον πόλεμο»
Αυτός ο «μετα-ουκρανικός» κόσμος συνεπάγεται απειλές για τη Ρωσία; «Σίγουρα», εκτιμά στο ρωσική ιστοσελίδα «Svobodnaïa Pressa» ο πρόεδρος του Ιδρύματος για τη μελέτη της περιφερειακής πολιτικής, Ίλια Γκραχττσένκοφ αναφερόμενος σε πιθανό νέο πακέτο δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Για τη Ρωσίδα βουλεύτρια από την Κριμαία, Όλγα Κοβιτίδη, που μίλησε στη μοσχοβίτικη εφημερίδα «Izvestia», η Ρωσία «απέφυγε έναν πόλεμο για όλους» και γι' αυτό, η Ευρώπη «πρέπει να πει ευχαριστώ» στη Μόσχα.
Παράλληλα, χαιρέτισε «ένα από τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία [το 2014]». Όντας αισιόδοξη, προβλέπει «μια μακρά περίοδο πολιτικού διαλόγου» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία πρέπει να «αλλάξει τη στάση της για την αρχιτεκτονική ασφαλείας».
Με πληροφορίες από Courrier International