Ουρές σε ρωσικούς κινηματογράφους για την «απαγορευμένη» Barbie

Ουρές σε ρωσικούς κινηματογράφους για την «απαγορευμένη» Barbie Facebook Twitter
Φωτ.: IMDB
0

Ουρές σχηματίζονται σε σινεμά στη Μόσχα της Ρωσίας, με τους πολίτες να περιμένουν για να βγάλουν εισιτήρια για την Barbie. Παρά τις δυτικές κυρώσεις, που οδήγησε στούντιο του Χόλιγουντ να σταματήσουν να κυκλοφορούν τις παραγωγές τους στη ρωσική αγορά, ορισμένες ταινίες εισάγονται παρανόμως, μεταγλωττίζονται και προβάλλονται - με σχετική μυστικότητα.

Δημοσιογράφος του BBC βρέθηκε στο εμπορικό κέντρο, όπου εδράζεται ο κινηματογράφος, και ρώτησε κάποιον από τους θεατές ποια ταινία θα δει. Απάντησε πως πήρε εισιτήριο για μια 15λεπτη ρωσική ταινία, αλλά το χαμόγελό του πρόδιδε πως ήταν άλλη η αλήθεια. Για να αποφύγουν ζητήματα αδειοδότησης, ορισμένοι κινηματογράφοι στη Ρωσία πωλούν εισιτήρια για μικρού μήκους ταινίες ρωσικής παραγωγής και τελικώς προβάλουν την Barbie.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού, που επιμένει πως η ταινία «δεν συνάδει με τους σκοπούς και τους στόχους που έχει θέσει ο πρόεδρός μας, για τη διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών ρωσικών ηθικών και πνευματικών αξιών». 

Αλλά, οι θεατές έχουν άλλη γνώμη. «Ο κόσμος πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει τι θέλει να βλέπει. Νομίζω πως είναι καλό που οι κινηματογράφοι στη Ρωσία προβάλουν αυτές τις ταινίες» επεσήμανε μία γυναίκα. 

«Το θέμα είναι να είσαι ανοιχτόμυαλος απέναντι στους πολιτισμούς των άλλων. Ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με τα πρότυπα των άλλων ανθρώπων, είναι σπουδαίο αν μπορείς να τα παρακολουθήσεις» σημείωσε μία δεύτερη. 

Η Ρωσίδα βουλευτής Μαρία Μπούτινα, γνωστή από την περίοδο που είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ ως Ρωσίδα κατάσκοπος, υπογράμμισε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει τίποτα το τρομερό στην ταινία Barbie - ούτε καν στην κούκλα της. 

«Έχω θέματα με τη Barbie ως γυναικεία φιγούρα. Ορισμένα κορίτσι, ειδικά έφηβες, επιχειρούν να συμπεριφέρονται σαν τη Barbie και εξουθενώνουν τον οργανισμό τους» είπε. 

Συμπλήρωσε πως δεν ήθελε να προβληθεί η ταινία στους κινηματογράφους. «Μην παραβιάζετε το νόμο. Αφορά αυτό και τα σινεμά μας; Φυσικά. Έχω κάνει αρκετά αιτήματα σε κινηματογράφους, ρωτώντας γιατί προβάλουν την ταινία». 

«Μιλάτε για τη σημασία της τήρησης του νόμου. Αλλά, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο ΟΗΕ αναφέρει πως πρόκειται για πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» παρατήρησε ο δημοσιογράφος, με την Μπούτινα να απαντά: «Η Ρωσία σώζει την Ουκρανία και σώσει το Ντονμπάς». 

Αυτό είναι το βασικό αφήγημα που διαδίδει το Κρεμλίνο και τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ μεταφέρουν συνεχώς πως η Δύση έχει σκοπό να καταστρέψει τη Ρωσία. Και μπορεί στη Μόσχα, την πρωτεύουσα της χώρας, να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιζητούν την επαφή με τη δυτική κουλτούρα, στην επαρχία η κατάσταση είναι διαφορετική. 

Στο Στσεκίνο, όπου βρέθηκε το βρετανικό δίκτυο, είναι ακόμα πιο εμφανής η «στροφή» στον ακραίο πατριωτισμό. 

«Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να κάνουμε πατριωτικές ρωσικές ταινίες για να ανεβάσουμε το ηθικό» λέει ένας κάτοικος. «Και πρέπει να κόψουμε τις δυτικές συνήθειες από τη ζωή μας. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Μέσω του κινηματογράφου. Ο κινηματογράφος μπορεί να επηρεάσει τις μάζες». 

«Στις ταινίες της Δύσης, μιλούν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν το στηρίζουμε αυτό» είπε άλλη κάτοικος. «Ο ρωσικός κινηματογράφος προάγει τις οικογενειακές αξίες, την αγάπη και τη φιλία». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM