Η Παγκόσμια Τράπεζα κατηγορείται ότι δεν απέτρεψε, παρότι γνώριζε, την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, σε σχολεία που χρηματοδότησε στην Κένυα.
Σε έκθεση που υποβλήθηκε στην Διεθνή Επιχείρηση Χρηματοδότησης (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Αύγουστο, ο Σύμβουλος Συμμόρφωσης Διαμεσολαβητής (CAO) της Τράπεζας, ανέφερε ότι γνώριζε τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και δεν έβαλε ένα τέλος.
Μάλιστα στην έκθεση, αναφέρεται ότι διαπιστωθήκαν 21 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το διδακτικό προσωπικό των σχολείων, μεταξύ 2014 και 2021.
Ο οργανισμός «Bridge International Academies in 2014» που χρηματοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, επιβεβαίωσε ότι 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αναφέρθηκαν σε ένα από τα σχολεία της το 2016.
Ωστόσο, επισήμανε ότι έλυσε τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών που κατηγορήθηκαν για κακοποίηση, κατέθεσε αναφορές στην αστυνομία, προσέφερε στα θύματα ψυχοκοινωνική υποστήριξη αλλά και συνεργάστηκε με τους γονείς τους και τις κοινότητες σχετικά με τα περιστατικά.
Ο David Pred, εκτελεστικός διευθυντής οργάνωσης που υπερασπίζεται τις κοινότητες που πλήττονται από τέτοια έργα, δήλωσε ότι η IFC «έκανε τα στραβά μάτια σε αυτούς τους κινδύνους, ακόμη και όταν αναφέρθηκαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».
Η IFC χορήγησε τον οργανισμό, που διαχειριζόταν 200 σχολεία, 13,5 εκατ. δολάρια από το 2014 έως πέρυσι, όταν σταμάτησε τη χρηματοδότησή της, χωρίς να δώσει περεταίρω εξηγήσεις.
Οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη των σεξουαλικών κακοποιήσεων
Ο διευθύνων σύμβουλος του IFC, δήλωσε ότι η τράπεζα είναι «βαθιά ενοχλημένη» από τις αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ένα από τα έργα της.
Μάλιστα με επιστολή του σε 32 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τους χειρισμούς, έγραψε πως «δεν ανεχόμαστε καμία μορφή κακοποίησης στα έργα που χρηματοδοτούμε και είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους θαρραλέους επιζώντες που ήρθαν σε επαφή μαζί μας».
«Εξετάζουμε επί του παρόντος την έκθεση (της CAO) και δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ευρήματα με επιμέλεια και διαφάνεια», κατέληξε.
Η τράπεζα δήλωσε ότι είχε συνεργαστεί με το συγκεκριμένο οργανισμό, για την προστασία των παιδιών και για αυτό το λόγο είχε προσλάβει και ειδικό προσωπικό.
Ο οργανισμός με τη σειρά του διαβεβαίωνε πως είχε διατηρήσει «εκτεταμένα» μέτρα προστασίας των παιδιών από τότε που άνοιξε, το 2008.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Elizabeth Warren και Peter Welch έγραψαν στην τράπεζα τον Οκτώβριο, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την υπόθεση της του οργανισμού και υποστήριξαν τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα, καθώς υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πότε ήρθαν στο φως της δημοσιότητας
Οι υποθέσεις κακοποίησης ήρθαν στο φως, μετά από καταγγελία που υπέβαλε το 2018 το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ανατολικής Αφρικής (EACHRights) για ανησυχίες σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια και τα εργασιακά δικαιώματα στα σχολεία του οργανισμού, και κατά τη διάρκεια της έρευνας της CAO σχετικά με την καταγγελία, προέκυψαν οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Το EACHRights χειρίζεται επί του παρόντος συνομιλίες διαμεσολάβησης με τον οργανισμό, εκ μέρους των θυμάτων για ξεχωριστά περιστατικά στα σχολεία.
Το προσωπικό της CAO, που μίλησε διατηρώντας την ανωνυμία του, δήλωσε στον Guardian ότι οι έρευνές τους απωθήθηκαν από τη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζουν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, ήταν απρόθυμη να αποζημιώσει τα θύματα, αφήνοντας αυτό στους οργανισμούς που χρηματοδοτεί.
«Η IFC συνεχίζει να αφήνει τον κίνδυνο στις κοινότητες αντί να αναλάβει η ίδια την ευθύνη» Αν η αντίδρασή της απέναντι στον οργανισμό είναι κάποια ένδειξη για το τι να περιμένουμε από τη συνολική στάση της απέναντι στην αποκατάσταση, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά», κατέληξε η διευθύντρια της οργάνωσης δικαιωμάτων Accountability Counsel.
Με πληροφορίες από Guardian