Για την εξέλιξη της πανδημία Covid-19 μίλησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, που προειδοποίησε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει τελειώσει».
Ο Χανς Κλούγκε καλεί όλες τις χώρες να επανεκκινήσουν τις προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μια αυξημένη πίεση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
«Θα βγούμε από την οξεία φάση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και επειδή μεταδίδεται τόσο πολύ, ειδικά εδώ στην Ευρώπη, η πιθανότητα να συνεχίσει να εξελίσσεται μέσω μιας νέας παραλλαγής και ενδεχομένως μιας παραλλαγής που θα υπονομεύσει την τρέχουσα πρόοδό μας, είναι αρκετά υψηλή.», τόνισε.
Όπως εξήγησε, «ο ιός SARS CoV-2 εξακολουθεί να είναι ένας απρόβλεπτος ιός και η νόσος της COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια ενεργή απειλή για τις ζωές μας, παγκοσμίως», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε».
Και συνέχισε: «Προβληματιζόμαστε με τον συνεχιζόμενα υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως και σχεδόν το 60% των νέων θανάτων παγκοσμίως αντιστοιχούσαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια».
Τα τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας φέτος
Σε ερώτηση πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο Χανς Κλούγκε τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε ότι βγαίνουμε από την πανδημία ή ότι κανονικοποιούμε την πανδημία ή ότι ζούμε με αυτήν, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει».
«Τον Μάρτιο, δημοσιεύσαμε το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης μας για την Covid-19. Αυτό είναι το τρίτο μας στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νόσου, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι το τελευταίο», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο δράσης παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η πανδημία φέτος:
1. Με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αλλά η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα αυξάνεται η ανοσία λόγω εμβολιασμού και μόλυνσης. Περιοδικές αυξήσεις των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να εμφανιστούν καθώς η ανοσία θα εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να απαιτεί περιοδική αναμνηστική δόση για τους ευάλωτους πληθυσμούς.
2. Στο καλύτερα δυνατό σενάριο, μπορεί να δούμε να εμφανίζονται λιγότερο σοβαρές παραλλαγές και να μην είναι αναγκαία η ενισχυτική δόση, ή η νέα σύνθεση των εμβολίων.
3. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, μπορεί να αναδυθεί μια πιο ιογενής και ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή. Απέναντι σε αυτή τη νέα απειλή, η προστασία των ανθρώπων από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, είτε από προηγούμενο εμβολιασμό, είτε από μόλυνση, θα μειωθεί ραγδαία. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε τη σημαντική τροποποίηση των σημερινών εμβολίων και τη διασφάλιση ότι θα είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά.
Για να σταματήσει η οξεία φάση της πανδημίας φέτος, ο Χανς Κλούγκε σημείωσε πως οι χώρες πρέπει να επενδύσουν σε πέντε βασικές συνιστώσες:
1. επιτήρηση, εργαστήρια και πληροφορίες για τη δημόσια υγεία,
2. εμβολιασμός, δημόσια υγεία και κοινωνικά μέτρα, καθώς και συμμετοχή των κοινοτήτων,
3. κλινική περίθαλψη για την COVID-19 και ανθεκτικά συστήματα υγείας,
4. έρευνα, ανάπτυξη και ισότιμη πρόσβαση σε εργαλεία και προμήθειες,
5. συντονισμός, καθώς η ανταπόκριση μεταφέρεται από τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της αναπνευστικής νόσου.
«Θα πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και εξακολουθεί να σκοτώνει πάρα πολλούς ανθρώπους. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ο ιός σκότωσε πάνω από 3.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, από τη στιγμή που έχουμε όλα τα εργαλεία για να προλάβουμε τη μόλυνση και να σώσουμε ζωές», τόνισε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ