Στις Φιλιππίνες οι άστεγοι και όσοι δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση σε κανονικό φαγητό έχουν μια επιλογή: το pagpag... Πρόκειται για φαγητό που φτιάχνεται από τα υπολείμματα σκουπιδιών, από τα απομεινάρια εστιατορίων και σπιτιών, ακόμη και από ποντίκια και πωλείται στους άπορους κάθε φτωχογειτονιάς.
Η παρασκευή αυτού του είδους του φαγητού που ντροπιάζει το ανθρώπινο είδος περιλαμβάνει 4 στάδια. Πρώτον, την περισυλλογή που κάποιοι αναλαμβάνουν και ξεκινά από τα σκουπίδια μεγάλων αλυσίδων fast food στη Μανίλα.
Ο Ρενάτο κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 5 μήνες. Μπορεί να ξεκινήσει την περισυλλογή στις 12 το μεσημέρι και να συνεχίσει να δουλεύει μέχρι τα ξημερώματα.
Η αμοιβή του γι' αυτή τη δουλειά είναι 6 δολάρια και αυτά θα τα πάρει όταν το "αφεντικό" του πουλήσει τη σκουπιδοτροφή σε άπορους. Μία σακούλα pagpag που περιέχει κρέας (!) πωλείται γύρω στα 50 σεντς. Το δεύτερο στάδιο είναι το μαγείρεμα αυτής της ντροπιαστικής τροφής. Σκόρδο, κρεμμύδια, ίσως και λίγο ρύζι, μαζί με σάλτσα ντομάτας ανακατεύονται στο καζάνι.
Κάθε μπολ που θα προκύψει από αυτή την κατσαρόλα θα πωληθεί προς 20 σεντς. Το τρίτο στάδιο είναι η κατανάλωση: ένας παγοπώλης εξηγεί ότι το προτιμά γιατί είναι φθηνό και νόστιμο και φυσικά υπάρχουν και κάποιοι το παρασκευάζουν με... υπευθυνότητα.
«Είναι τροφή μόνο τους φτωχούς, για εκείνους που έχουν γερό στομάχι. Εμείς εδώ συνηθίσαμε. Έτσι κι αλλιώς μόνο αυτό μπορούμε να αγοράσουμε», ομολογεί και τόσο τα λόγια του όσο και οι εικόνες της απόλυτης εξαθλίωσης είναι μια αβάσταχτη ντροπή για τον σύγχρονο κόσμο, μια κατάσταση που κανένας άνθρωπος δεν αξίζει...
σχόλια