Οι πακιστανικές αρχές εξέδωσαν σήμερα απόφαση για την θανατική ποινή του καταδικασμένου για ανθρωποκτονία Ιμντάντ Αλί, ο οποίος πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, ανέφεραν οι δικηγόροι του, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως η κατάσταση του Αλί δεν αποτελεί μια μόνιμη ψυχική διαταραχή και για αυτό τον λόγο δεν σχετίζεται νομικά.
Ο 50χρονος Αλί, διαγνώστηκε το 2012 από γιατρούς της κυβέρνησης ότι πάσχει από παρανοϊκή μορφή σχιζοφρένειας, έπειτα από την καταδίκη του το 2001 για το φόνο ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα. Η θανατική του ποινή αναμένεται να εκτελεστεί στις 2 Νοεμβρίου, ανέφεραν οι δικηγόροι του.
Όπως υποστηρίζουν, η εκτέλεση της ποινής πρέπει να ανασταλεί, καθώς ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το έγκλημα που έχει διαπράξει και η εκτέλεση του παραβιάζει το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο το Πακιστάν έχει συνυπογράψει.
«Ο θάνατος του Ιμντάντ δεν θα υπηρετήσει κανένα σκοπό αντιποίνων, καθώς ο ίδιος παραμένει σε παντελή άγνοια αυτής της πραγματικότητας», δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης Σαράχ Μπελάλ με μια ανακοίνωση της που διένειμε μέσω email.
Ένας ψυχίατρος της κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την διάγνωση του Αλί.
«Αυτός ο άνδρας είναι ασθενής μου τα τελευταία οχτώ χρόνια και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια», επισήμανε ο Ταχίρ Φερόζε.
Στις 20 Οκτωβρίου, στην τελική έφεση του Αλί, το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν αποφάσισε ότι η σχιζοφρένεια «δεν αποτελεί μόνιμη ψυχική διαταραχή» και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ψυχική ασθένεια.
Η μόνη ελπίδα πλέον για τον Αλί για την αναστολή της εκτέλεσης της θανατικής του ποινής είναι η απονομή χάριτος από τον πρόεδρο Μαμνούν Χουσαΐν, ο οποίος είχε απορρίψει τον Μάιο παρόμοιο αίτημα έπειτα από μια συλλογή υπογραφών. Τον περασμένο μήνα η νομική ομάδα υπεράσπισης του Αλί κατέθεσε νέο αίτημα.
Οι πακιστανικές αρχές έχουν απαγχονίσει 425 ανθρώπους από το 2014 όταν έληξαν ένα άτυπο μορατόριουμ, έπειτα από την σφαγή σε ένα σχολείο στο Πεσαβάρ όπου ένοπλοι Ταλιμπάν σκότωσαν τουλάχιστον 150 ανθρώπους.
Σε μια έσχατη προσπάθεια, η γυναίκα του Αλί τονίζει ότι επιδιώκει την συγχώρεση του από τους συγγενείς του θύματος της δολοφονίας που διέπραξε, που μπορεί να αποτρέψει την εκτέλεση του, βάση του ισλαμικού νόμου.
«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, αλλά δεν είναι ποτέ διαθέσιμοι για εμάς. Προσπαθούμε να τους συναντήσουμε», είπε στο Ρόιτερς η Σάφια Μπάνο.