Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί: «Η επίθεση στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στέφθηκε με επιτυχία»

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί: «Η επίθεση στη ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στέφθηκε με επιτυχία» Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί για τις συνέπειες από την επίθεση με drones στη ρωσική ναυτική βάση. 

Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από την επίθεση με drones του ουκρανικού ναυτικού στη βάση του στόλου της Ρωσίας στο Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα. Το πολιτικό λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται το 2% του παγκόσμιου εφοδιασμού σε πετρέλαιο και εξάγει επίσης σιτηρά, σταμάτησε προσωρινά όλες τις κινήσεις των πλοίων προτού επανέλθει στην κανονική λειτουργία του. 

Αναλυτικότερα, η ουκρανική επίθεση με drones που είχε στόχο τη ρωσική ναυτική βάση του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα «πέτυχε» να πλήξει ένα ρωσικό αποβατικό σκάφος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU). «Η επίθεση στο αποβατικό σκάφος στο Νοβοροσίσκ ήταν επιτυχής», ανέφερε η πηγή, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση είχε στόχο ακριβώς το αποβατικό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ».

Το χρονικό της επίθεσης με drones 

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας προσπάθησαν στη διάρκεια της νύχτας να πραγματοποιήσουν επίθεση στη βάση Νοβοροσίσκ, σ' ένα επεισόδιο κατά το οποίο δύο πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Εξαιτίας της επίθεσης, το μη στρατιωτικό λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται το 2% των παγκόσμιων πετρελαϊκών προμηθειών και από το οποίο εξάγονται επίσης σιτηρά, υποχρεώθηκε να σταματήσει προσωρινά τις κινήσεις των πλοίων, πριν επαναλάβει στη συνέχεια την ομαλή λειτουργία του, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας, η οποία διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό πετρελαίου που υπάρχει εκεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του πως η ουκρανική επίθεση απωθήθηκε στα ύδατα έξω από τη βάση και πως τα δύο θαλάσσια drones καταστράφηκαν. Δεν έκανε καμιά αναφορά σε οποιεσδήποτε ζημιές.

Ωστόσο πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφερε πως το αποβατικό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ»υπέστη μεγάλο ρήγμα στο κύτος του και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές μάχης, έπειτα από την επιχείρηση αυτή, για την οποία η πηγή είπε πως διεξήχθη από κοινού από το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό και την υπηρεσία πληροφοριών SBU. Άλλη πηγή με γνώση των επιχειρήσεων στο εν λόγω λιμάνι δήλωσε πως ένα μεγάλο ρωσικό πολεμικό πλοίο χρειάσθηκε να ρυμουλκηθεί προς την ακτή επειδή δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του αφού υπέστη ζημιές.

Η πηγή, η οποία δεν κατονόμασε το πλοίο, δήλωσε πως πετρέλαιο και σιτηρά φορτώνονται τώρα σε πλοία στο λιμάνι, η λειτουργία του οποίου έχει εξομαλυνθεί ώρες μετά την επίθεση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως και από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για ζημιές στο πολεμικό «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ».

Ωστόσο σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, φέρεται ότι εικονίζεται η ζημιά στο εν λόγω πλοίο. Σε ένα από τα βίντεο φαίνεται να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021
LIFO NEWSROOM
Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Διεθνή / Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM