Πανικός στην Ιταλία από έκθεση που προβλέπει χρεοκοπία

Πανικός στην Ιταλία από έκθεση που προβλέπει χρεοκοπία Facebook Twitter
2

Πανικό και ανασφάλεια έχει προκαλέσει η διαρροή έκθεσης που αναφέρεται στο ενδεχόμενο να χρεοκοπήσει η Ιταλία, μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Πρόκειται για έκθεση της τράπεζας επενδύσεων Mediobanca, η οποία ουσιαστικά αναφέρει ότι αν η χώρα δεν προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις ως το τέλος του χρόνου, τότε η Ιταλία μπορεί να βρεθεί στην ανάγκη να αντιμετωπίσει "μερική χρεοκοπία" και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Κατά την εταιρία Mediobanca Securities, με έδρα το Λονδίνο και κύριο μέτοχο την συγκεκριμένη ιταλική τράπεζα επενδύσεων, η κύρια απειλή για την χώρα είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος το οποίο και έχει ξεπεράσει πλέον τα δυο χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Mediobanca θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία με τρείς δράσεις:

Να υπογραφεί άμεσα συμφωνία με την Ελβετία για τα κεφάλαια που ιταλοί πολίτες μετέφεραν στην γειτονική χώρα, να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους Ιταλούς διαθέτουν αγαθά και εισοδήματα άνω του 1,3 εκατομ. ευρώ και να θεσπισθεί υψηλότερη φορολόγηση όλων των σταθερών χρηματιστηριακών απολαβών, εκτός των ομολόγων του δημοσίου.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η εταιρία που έβγαλε την ανακοίνωση (ή μάλλον η μητρική της) δεν μπορεί να έχει συμφέρον από τον πανικό που δημιουργήθηκε?Ας χρησιμοποιούσε το αποτέλεσμα της μελέτης μόνο για να επενδύσει ανάλογα (υποτίθεται είναι πλεονέκτημα να έχεις πληροφορία που δεν έχουν άλλοι). Μάλλον έχει πουλήσει ακριβά και τώρα θέλει να αγοράσει φθηνότερα αυτό που πούλησε.Όσο περιμένουμε η αγορά να αυτορυθμιστεί χωρίς σαφείς κανόνες και μηχανισμούς τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα.