Πάνω από 1,8 τρισεκ. δολάρια οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Πάνω από 1,8 τρισεκ. δολάρια οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες Facebook Twitter
0

Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, το οποίο βρίσκεται στην Στοκχόλμη.

Το 2018, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,822 τρισεκατομμύριο δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση.

Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά αύξησης των δαπανών αυτών, που βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988. Το 2017, είχαν καταγράψει άνοδο 1,1% σε ετήσια βάση.

Η ώθησή τους προς τα πάνω οφείλεται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

«Η άνοδος των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών εξηγείται από την εφαρμογή, αρχής γενομένης το 2017, νέων προγραμμάτων απόκτησης όπλων από μέρους της κυβέρνησης [του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ] Τραμπ», εξηγεί η Οντ Φλεράν, υπεύθυνη του προγράμματος για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς στο SIPRI, σε δελτίο Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο.

Με δαπάνες ύψους 649 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ αφιερώνουν στην άμυνά τους όσα οι επόμενες οκτώ χώρες με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

Η Κίνα, οι στρατιωτικές δαπάνες της οποίας έχουν αυξηθεί κατά 83% από το 2009, περνά στη δεύτερη θέση, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία -- η οποία συνεχίζοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού της ανεβαίνει μια θέση -- και τη Γαλλία.

Η Κίνα αφιέρωνε το 1,9% του ΑΕΠ της για την άμυνα κάθε χρόνο από το 2013.

Για πρώτη φορά, η Ρωσία δεν συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα. Κατατάσσεται έκτη, εξαιτίας της μείωσης του στρατιωτικού της προϋπολογισμού από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικά κράτη στη Ρωσία από το 2014 εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία περιόρισαν σε έναν βαθμό τον προϋπολογισμό που διατίθεται στην άμυνα της χώρας.

Στην ίδια την Ουκρανία, οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξήθηκαν αλματωδώς κατά 21% μέσα σε έναν χρόνο, στα 4,8 δισεκ. δολάρια, πάντα κατά την έκθεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM