Παρά το βέλγικο «όχι», ΕΕ και Καναδάς ελπίζουν ακόμη για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA

Παρά το βέλγικο «όχι», ΕΕ και Καναδάς ελπίζουν ακόμη για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET (φωτογραφία αρχείου)
1

Ο βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Καναδά (CETA), μπλοκάροντας έτσι ντε φάκτο την υπογραφή της από την ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρώπη και ο Καναδάς ελπίζουν ακόμη, θεωρώντας ότι παραμένει πιθανή η συνάντηση κορυφής που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας.


«Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον καναδό πρωθυπουργό.


«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζουν τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου θα υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία», επιβεβαίωσε το γραφείο του Τζάστιν Τρουντό. «Ελπίζω. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε η καναδή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.


Στο Βέλγιο, αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η γερμανόφωνη κοινότητα και η Φλάνδρα είπαν «ναι», η Βαλονία, η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη κοινότητα αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας, σε μία διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους του περισσότερο εύπορους ολλανδόφωνους με τους γαλλόφωνους που έχουν πληγεί από την κρίση. Tο Βέλγιο είναι η μόνη χώρα των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αδυνατεί να υπογράψει τη συμφωνία αυτή που έγινε αντικείμενο επταετών διαπραγματεύσεων.

«Δεν θέλουμε η συμφωνία αυτή να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών», εξήγησε ο Πολ Μανιέτ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Βαλονίας. Υπό αμφισβήτησιν τίθεται επίσης το θέμα της προστασίας των επενδύσεων, που επιτρέπει σε μία πολυεθνικη εταιρεία που επενδύει σε μία ξένη χώρα να προσφύγει κατά ενός κράτους που θα υιοθετούσε πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά της. Στόχος των Βαλόνων είναι η διασφάλιση μία στέρεης νομικής βάσης στη συνθήκη, την οποία θεωρούν προοίμιο μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τελεί υπό διαπραγμάτευσιν με τις ΗΠΑ (TTIP ή Tafta).

Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να πιστεύει σε μία γρήγορη λύση, η επιτροπή, που διαπραγματεύθηκε εξ ονόματος των κρατών μελών, είναι έτοιμη να δώσει χρόνο στο Βέλγιο, για λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.


«Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τη Βαλονία προπύργιο της αντίστασης απέναντι στις ελεύθερες συναλλαγές», δήλωσε ο γάλλος ευρωβουλευτής Φρανκ Προυστ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος θεωρεί ότι ο Πολ Μανιέτ «βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μεταφοράς της έδρας της Caterpillar στη Γαλλία» και πέρασε στην αντεπίθεση. «Δυστυχώς αυτό έπεσε επάνω σε μία κρίσιμη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».


«Η CETA είναι ντε φάκτο νεκρή», σχολίασε από την πλευρά του ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μπεντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου. «Είναι δυνατόν να υπάρξει μία νέα απόπειρα για την υπογραφή της σε λίγες εβδομάδες, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα λειτουργήσει. Εάν οι Βέλγοι δεν μετακινηθούν υπό την παρούσα πίεση, δεν θα το κάνουν αργότερα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον οικοδέσποινα σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με θέμα «πόσο έχουμε ανάγκη τους άλλους στις δύσκολες στιγμές»

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον οικοδέσποινα σε εκδήλωση για το «πόσο έχουμε ανάγκη τους άλλους στις δύσκολες στιγμές»

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες της και επιστρέφει σταδιακά στα βασιλικά καθήκοντα - Η νέα ανακοίνωση του παλατιού για την Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Μάικ Γουόλτς: Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ είναι «φίλος των Κούρδων» και φοβίζει τον Ερντογάν

Διεθνή / Μάικ Γουόλτς: Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ είναι «φίλος των Κούρδων» και φοβίζει τον Ερντογάν

Ο Γουόλτς είχε προτείνει κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων για τις επιθέσεις κατά Σύρων Κούρδων το 2019 - Η πρόταση του Γουόλτς για βίζα στου Κούρδους της Συρίας - Οι επιστολές στον Μπάιντεν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

1 σχόλια
Το Βελγιο ειναι,λοιπον,η πρωτη και μονη ,μεχρι στιγμης,χωρα της Ε.Ε. η οποια εμπρακτα εμποδιζει την υπογραφη της CETA.Πολυ ενδιαφερον.Οχι οτι το κανει αυτο το Βελγιο,αλλα το οτι δεν το επιχειρει-ακομη τουλαχιστον- καμμια αλλη ευρωπαικη χωρα.Διοτι η CETA δεν ειναι τιποτε αλλο παρα ο "Δουρειος Ιπος"για την επιβολη ακρως επωφελων για τις αμερικανικες εταιρειες,δικαστικων διαδικασιων κτα ευρωπαικων χωρων.Μετα την αποτυχια της επιβολης της ΤΤΙΡ,μιας "λεοντειας" δηλαδη υπερ των αμερικανικων εταιρειων συμφωνιας"μεταξυ ΗΠΑ και Ε.Ε., λογω των εξαιρετικα δυναμικων αντοδρασεων απο την κοινωνια σε ευρωπαικες χωρες, με πρωτη την Γερμανια,οι αμερικανικες εταιρειες,με την αγαστη συνδρομη, φυσικα, του πολιτικου συστηματος των ΗΠΑ,επινοησαν και προωθησαν την CETA.Μιαν αναλογη,δηλαδη,συμφωνια μεταξυ Ε.Ε.και του "αγαπητου σε ολους" Καναδα,οπου ολες οι μεγαλες αμερικανικες εταιρειες διατηρουν θυγατρικες τους,μεσω των οποιων θα μπορουν να υποβαλλουν και να κερδιζουν δικαστικως την καταβολη τεραστιων αποζημιωσεων απο κρατη μελη της Ε.Ε για πληθωρα θεματων.Ο Καναδας,βεβαια,ο οποιος θα ωφεληθει σημαντικα απο την μεγαλη αυξηση των εξαγωγων "του" στην Ε.Ε.,συναινεσε ανεπιφυλακτα.Δημιουργει,ομως,εντονο προβληματισμο το ερωτημα "Γιατι μονον το Βελγιο".Γιατι δεν σπευδουν να προστατευσουν τα συμφεροντα των χωρων τους και καποιες αλλες ευρωπαικες κυβερνησεις,οπως η Γαλλικη,η Ιταλικη κλπ.;Οσον αφορα,βεβαια,σε "πειθηνιες" κυβερνησεις "περιθωριακων"χωρων,οπως η δικη μας, η καποιων πρωην "ανατολικων" χωρων και αυτων της Βαλτικης, η απαντηση στο ερωτημα αυτο ειναι,προφανως,αυτονοητη.