Παρέμβαση από την αδερφή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα

Παρέμβαση από την αδερφή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα Facebook Twitter
0

Η αδερφή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η Ράντι, τοποθετήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του διάσημου αδερφού της σχετικά με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, οι οποίες προκάλεσαν μαζικές αντιδράσεις.

Η Ράντι Ζούκερμπεργκ καταδίκασε την άρνηση του Ολοκαυτώματος σαν «απαίσιο διχαστικό λόγο», όμως υποστήριξε πως το να απαγορεύσεις στους αρνητές να εκφράζονται μέσω social media δε θα τους κάνει να εξαφανιστούν. 

Σε επιστολή της που δημοσίευσε το CNN.com έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην σημασία να γίνει ένας υγιής δημόσιος διάλογος για το πως οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας διαχειρίζονται το περιεχόμενο τους. 

Η τοποθέτηση της Ράντι Ζούκερμπεργκ, η οποία έχει δουλέψει για χρόνια με οργανώσεις των εβραϊκών κοινοτήτων, ήρθε μια μέρα μετά την τοποθέτηση του αδερφού της. Ο ιδρυτής του Facebook δήλωσε πως κάποιοι αρνητές του Ολοκαυτώματος «δεν κάνουν κάτι λάθος από κακή πρόθεση» και πως το Facebook δε θα αφαιρεί τις αναρτήσεις τους.

Η δήλωση αυτή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ προκάλεσε αντιδράσεις στον Τύπο και τα social media, τόσο ώστε αναγκάστηκε να προβεί σε νέα διευκρινιστική δήλωση: «Βρίσκω την άρνηση του Ολοκαυτώματος ιδιαιτέρως προσβλητική. Δεν είχα καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τους ανθρώπους που αρνούνται πως συνέβη» δήλωσε.

Η Ράντι Ζούκεμπεργκ από την πλευρά της δήλωσε πως σαν ένας από τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας και σαν κάποιος που έχει δουλέψει στο χώρο των social media ένιωσα την ανάγκη να μιλήσει δημόσια. 

Η αδερφή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Facebook και είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας και η ίδια, παραδέχτηκε πως ο αδερφός της «θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές λέξεις» όμως τον επικρότησε «ως έναν πρωτοπόρο σε αυτό τον νέο απίστευτα πολύπλοκο κόσμο, όπου η έννοια της ελευθερίας της έκφρασης αλλάζει συνεχώς».

Σχολίασε μάλιστα το γεγονός πως μια πλατφόρμα, όπως το Facebook, η οποία έχει βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ εβραϊκών οργανώσεων και έχει ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μπορεί να στραφεί εναντίον τους. 

«Δυστυχώς, όταν δίνουμε φωνή στον καθένα, υπάρχουν άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν το δημόσιο βήμα για καλό σκοπό και άλλοι που θα το κάνουν για να κάνουν για τον αντίθετο λόγο.

Όπως οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν λόγω της τεχνολογίας περισσότερες δυνατότητες από ποτέ, το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που έχουν σκοτεινούς σκοπούς». 

Στην επιστολή η Ράντι Ζουκερμπεργκ τονίζει πως το να αφαιρέσεις αυτά τα εργαλεία που δίνει η τεχνολογία από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος ή σε άλλες ομάδες που κηρύσσουν το μίσος, δε θα τους κάνει να εκλείψουν. «Δεν πιστεύω πως η λύση είναι να ζεις σε μια κοινωνία όπου πατάς ένα κουμπί και απλά οι απόψεις όσων σκέφτονται έτσι εξαφανίζονται» γράφει στην επιστολή. 

Σύμφωνα με την Ράντι Ζούκερμπεργκ, το θέμα του αν δικαιούνται οι αρνητές του Ολοκαυτώματος ή άλλοι κήρυκες μίσους να έχουν δημόσιο βήμα, είναι ευρύτερο από τα social media.

«Όσο και να διαφωνώ με το να έχουν φωνή οι αρνητές του Ολοκαυτώματος, αυτό δεν είναι παράνομο στις ΗΠΑ. Αν θέλουμε τα social media να απομακρύνουν αυτό το λόγο και να ακολουθήσουν το παράδειγμα πολλών χωρών στην Ευρώπη που το θεωρούν έγκλημα, πρέπει να διευρύνουμε τη συζήτηση και να νομοθετήσουμε σε εθνικό επίπεδο».

Παράλληλα η Ζούκερμπεργκ τονίζει πως το κοινό πρέπει να πιέσει τις εταιρίες και τους πολιτικούς να εργάζονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια γίνεται και να είναι έτοιμοι να δράσουν αμέσως όταν ξεπερνιέται η λεπτή γραμμή που χωρίζει το λόγο από τις βίαιες πράξεις.

«Θα ήθελα τα social media να μην δίνουν βήμα σε αυτούς που ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ ή κάνουν αντιεβραϊκά σχόλια» γράφει στην επιστολή. «Όμως η φίμωση, πολύ περισσότερο η επιλεκτική φίμωση, θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM