To Παρίσι μπορεί να είναι η δημοφιλέστερη πρωτεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κήπο, όμως, δεν το λες... Μόνο το 9,5% της έκτασης της πόλης είναι δημόσια πάρκα και χώροι πράσινου.
Αυτό σταδιακά άρχισε να αλλάζει, όταν πριν από 3 χρόνια, μια γυναίκα, η Dominique Balaton ζήτησε την άδεια από την παρισινή δημοτική αρχή για να μπορέσει να φυτέψει λουλούδια και λίγο πράσινο στους χώρους έξω από το διαμέρισμα της.
Συμπλήρωσε τη σχετική αίτηση και αυτομάτως, ο χώρος έξω από το συγκρότημα πολυκατοικιών της γέμισε με μυριστικά φυτά και λουλούδια. "Φύτεψα δεντρολίβανο, θυμάρι, μέντα, λουλούδια, αλλά και πράγματα που μπορεί κανείς να βρει σ' ένα μποστάνι: ντομάτες, κολοκυθάκια, οτιδήποτε τρώγεται. Είναι κάτι που πλέον βλέπουν ντόπιοι και ξένοι και το χαίρονται. Θ' ακούσεις να σου λένε μπράβο και να σ' ευχαριστούν γι' αυτό", λέει.
Από την άλλη, ο Arnaud Le Bel Hermile, από το γραφείο του δημάρχου, θεωρεί ότι είναι κάτι που εμπλέκει στην ενεργό δημόσια δράση, όλους τους κατοίκους της πόλης και αυτό μόνο προς όφελος όλων μπορεί να είναι. Όπως εξηγεί, έχουν γίνει περισσότερες από 3.000 αιτήσεις, κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικό για μια πρωτεύουσα που τα πάρκα της στο τέλος της ημέρας γίνονταν υπνωτήρια για άστεγους και μεθυσμένους.
"Πρόκειται πλέον για να ένα ευρύτερο σχέδιο πράσινης πόλης που τους εμπλέκει όλους. Δίνει ξανά στους πολίτες τη γη τους, είναι υπεύθυνοι για το κομμάτι που έχουν φυτέψει και φροντίζουν και σταδιακά τα πράσινα σημεία του Παρισιού γίνονται όλο και περισσότερα. Επίσης, είναι ένας τρόπος σταδιακά να γίνεται πιο δροσερή η πρωτεύουσα, που κάθε χρόνο αντιμετωπίζει ολοένα και πιο ισχυρά κύματα καύσωνα", εξηγεί ο Hermile.
Στο σχέδιο συμμετέχουν ακόμη και οι άστεγοι της πόλης, άνθρωποι που μέχρι χθες έβρισκαν καταφύγιο στα πάρκα, μετατρέποντας τα, ωστόσο, σε εστίες ακαθαρσίας. "Βελτιώνει επίσης τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Βλέπετε, αν το κράτος είναι υπεύθυνο για όλα, στο τέλος δεν λειτουργεί αυτό το μοντέλο διοίκησης", παραδέχεται ο ίδιος...
σχόλια