«Πείραμα βασανιστηρίου»- Αντιδράσεις για εστία με ελάχιστα παράθυρα, για 4.500 φοιτητές

«Πείραμα βασανιστηρίου»- Αντιδράσεις για εστία με ελάχιστα παράθυρα, για 4.500 φοιτητές Facebook Twitter
0

«Μία τεράστια φυλακή χωρίς παράθυρα», ένα «πείραμα βασανιστηρίου». Αυτές είναι μερικά μόνο από τα σχόλια στο διαδίκτυο για το σχέδιο κατασκευής φοιτητικής εστίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. 

Στο επίκεντρο της υπόθεσης, που αναδείχθηκε όταν έγινε viral η επιστολή παραίτησης ενός αρχιτέκτονα εξαιτίας του πρότζεκτ, είναι το «όραμα» ενός δισεκατομμυριούχου, που έχει προκαλέσει μια έντονη συζήτηση για το τι πρέπει, ή μπορούν, να υπομείνουν οι άνθρωποι στο όνομα της αποδοτικότητας. 

Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί το πρότζεκτ, ο Τσάρλι Μάνγκερ, πιστεύει ότι πρόκειται για μία προηγμένη φοιτητική εστία που θα μεγιστοποιήσει τη χρήση του χώρου και θα ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές. 

Αντιθέτως, ο αρχιτέκτονας που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος, ο Ντένις ΜακΦάντεν το αποκαλεί άνευ προηγουμένου «κοινωνικό και ψυχολογικό πείραμα» με φοιτητές. Ως αρχιτέκτονας, γονιός και άνθρωπος, πιστεύει ότι αυτό είναι μη ανεκτό. 

Ο Μάνγκερ είναι αντιπρόεδρος του επενδυτικού fund Berkshire Hathaway, όπου είναι το δεξί χέρι του Γουόρεν Μπάφετ. Λάτρης της αρχιτεκτονικής, ο Μάνγκερ επιχορήγησε με 200 εκατομμύρια δολάρια την πανεπιστημιούπολη του UCSB με τον ασυνήθιστο όρο ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δικό του σχέδιο. 

Ο 97χρονος έχει κάποια εμπειρία στην ανάπτυξη ακινήτων, αλλά δεν έχει σπουδάσει ποτέ αρχιτεκτονική. Μάλιστα, δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο αρχιτεκτονικής, κατά δήλωσή του. 

Η προτεινόμενη φοιτητική εστία θα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, κάτι που θα επιτευχθεί στοιβάζοντας 4.500 φοιτητές σε ένα κτίριο 11 ορόφων, του οποίου τα υπνοδωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι σχεδόν στερούνται παραθύρων. Προβλέπεται να κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά και το προτεινόμενο κτίριο είναι σαν φάρμα μυρμηγκιών, χωρίς το τζάμι: το 94% των κατοίκων του δεν θα έχουν παράθυρα στα μικρά, μονά δωμάτιά τους, σύμφωνα με τον ΜακΦάντεν. 

Αντί για παράθυρα, τα δωμάτια θα έχουν οθόνες που μιμούνται το φως του ήλιου, μια ιδέα εμπνευσμένη από τα εικονικά φινιστρίνια σε κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με τον Μάνγκερ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα μικρά υπνοδωμάτια θα ενθαρρύνουν τους κατοίκους να περνούν χρόνο μαζί στους κοινόχρηστους χώρους. 

Ο κόσμος φαίνεται να διαφωνεί. Χρήστες του διαδικτύου χαρακτηρίζουν βάρβαρο το σχέδιο και σημειώνουν ότι θα αποτελέσει εκκολαπτήριο κορωνοϊού. Μάλιστα, το συγκρίνουν με σχέδιο φυλακής του 18ου αιώνα, που προέβλεπε τη συνεχή παρακολούθηση των κρατουμένων. 

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν διέρρευσε η επιστολή παραίτησης του ΜακΦάντεν. Ο αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας- επί 15 χρόνια μέλος της επιτροπής ελέγχου σχεδίων του πανεπιστημίου- συνέκρινε το προτεινόμενο Munger Hall με το Bancroft Hall της αμερικανικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που ότι είναι η μεγαλύτερη εστία στον κόσμο. 

Το Bancroft Hall φιλοξενεί περίπου 4.000 φοιτητές και αποτελείται από πολλαπλές πτέρυγες γύρω από πολλούς προαύλιους χώρους, με πάνω από 25 εισόδους. Απο την άλλη, το Munger Hall θα είναι ένα οικοδομικό τετράγωνο που θα φιλοξενεί 4.500 φοιτητές με δύο εισόδους, επεσήμανε. Από το πανεπιστήμιο δήλωσαν στον Guardian ότι πρόκειται για δύο κύριες εισόδους αλλά θα υπάρχουν «14 επιπλέον είσοδοι/έξοδοι στο κτίριο». 

Η πληθυσμιακή πυκνότητα της φοιτητικής εστίας αντιστοιχεί σε 221.000 ανθρώπους ανά τετραγωνικό μίλι, κάτι που θα την κάνει την όγδοη πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά στον κόσμο, επεσήμανε ο αρχιτέκτονας. 

Παρά τις αντιδράσεις και την αίτηση να ακυρωθεί το σχέδιο, την οποία έχουν υπογράψει χιλιάδες άτομα, το πανεπιστήμιο δεν κάνει πίσω. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που προχωράμε με αυτό το πρότζεκτ που αντιμετωπίζει ευθέως τη μεγάλη ανάγκη της πανεπιστημιούπολης για τη στέγαση των φοιτητών», επεσήμανε η διοίκηση στην Washington Post. 

Έρευνες έχουν δείξεις τις αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη του ηλιακού φωτός και του καθαρού αέρα, επισημαίνει ο Guardian. Επίσης, τα δωμάτια χωρίς παράθυρα διαταράσσουν τον ύπνο και εντείνουν το άγχος, ενώ η ψυχική υγεία των διαμενόντων σε εστίες έχει συνδεθεί με τη δυνατότητα να βλέπουν χώρους πρασίνου. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ- μεταξύ των οπίων η Νέα Υόρκη, είναι παράνομο να διαφημίζεται ως υπνοδωμάτιο ένας χώρος χωρίς παράθυρο. 


Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM