Περιμένοντας τον κορωνοϊό να περάσει, στην παγωμένη και σκοτεινή Ανταρκτική - «Απέχουμε πολύ»

Περιμένοντας τον κορωνοϊό να περάσει, στην παγωμένη και σκοτεινή Ανταρκτική - «Απέχουμε πολύ» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αγωνίζεται για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, σε μία ήπειρο δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα με τους κατοίκους της να συνεχίζουν «κανονικά» τη ζωή τους. 

Η Ανταρκτική, το πιο παγωμένο μέρος της Γης, θεωρείται πλέον το «ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο», χωρίς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ιός δεν έφτασε ποτέ στις ακτές της, αφού δεν αποβιβάστηκε τελικά ένας επιβάτης κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος νοσούσε. Και καθώς, αυτή την περίοδο, ο χειμώνας επελαύνει, αποκόπτοντας πλήρως την Ανταρκτική, δεν φαίνεται πως θα σημειωθούν κρούσματα στη ήπειρο. Παρότι εκεί δεν υπάρχει γηγενής πληθυσμός, εκτός εάν προσμετρηθούν πιγκουίνοι, φάλαινες, φώκιες και άλμπατρος, σχεδόν 5.000 άτομα, ως επί το πλείστον επιστήμονες και ερευνητές, κατοικούν σήμερα στις περίπου 80 βάσεις της Ανταρκτικής.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Palmer Station, nestled in snow and ice, sits partway down the Antarctic Peninsula. We've long thought we're part of Anvers Island, but the glacier behind station is melting rapidly, and we may eventually find we're disconnected, on a little island of our own. We have new islands appearing all the time now in this area. This photo was taken last week from Humble Island, on a rare sunny day, while I was out helping weigh some Giant Petrels. That's Elephant Rocks in the foreground. I love our little Antarctica home. ❤️??❤️ Posting the pretty things I see here @simplyantarctica . Greetings to all of the new folks following along, I'm glad you're here! . . . . . #antarctica #antarcticpeninsula #palmerstation #thispalmerlife #thisantarcticlife this is not the #southpole #antartida #antarctique #南极洲 #남극 대륙 #Антарктида #landscapephotography #naturephotography #marinescience #unitedstatesantarcticprogram #usap #anversisland #humbleisland

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simply Antarctica (@simplyantarctica) στις

H Keri Nelson, διοικητική συντονίστρια στον σταθμό Palmer του Anvers Island, του πιο βόρειου σταθμού των ΗΠΑ στην ήπειρο, ανήκει σε αυτόν τον πληθυσμό. Η ίδια, σε δηλώσεις της στο CNN Travel μέσω e-mail, αναφέρει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην Ανταρκτική είναι ευγνώμονες καθώς είναι ασφαλείς. «Μερικοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αγαπούν, και για να προσφέρουν με άλλους τρόπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», προσθέτει. «Όμως όλοι μας εκτιμούμε πολύ ότι ζούμε σε ένα μέρος όπου δεν έχει παρουσιαστεί αυτή η ασθένεια, και οι συνέπειες της στην υγεία και στην καθημερινότητα».

Αν και γεωγραφικά μπορεί να αποσυνδεθούν από την πανδημία, την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει χαρακτηρίσει ως την πιο «δύσκολη κρίση» από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Nelson και οι συνεργάτες της συνεχώς παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Νιώθω πως είναι καθήκον μου, ως άνθρωπος, να παρακολουθώ τι συμβαίνει στον κόσμο».

Ο Robert Taylor βρίσκεται στο Rothera Research Station, μια βρετανική βάση στο νησί της Αδελαΐδας στα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Ο 29χρονος, με καταγωγή από τη Σκωτία, εργάζεται ως οδηγός πεδίου, παρέχοντας βοήθεια σε ερευνητές και διασφαλίζοντας ότι οι εργασίες στο πεδίο αλλά και τα ταξίδια θα διεξάγονται με ασφάλεια.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

We didn't actually get a lot of icebergs this season, in the end. But the ones that pulled in were cool. This guy sat in front of station for about a week, and it was a pretty big berg. But it looked small under even bigger skies. ♥️❄️?? It's pretty cloudy here these days, so I'm posting some of the nice things I saw this summer here @simplyantarctica . . . . . . #antarctica #antarcticpeninsula #palmerstation #thispalmerlife #thisantarcticlife this is not the #southpole #antartida #antarctique #南极洲 #남극 대륙 #Антарктида #ice #iceberg #summer #summersky

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Simply Antarctica (@simplyantarctica) στις

Ο ίδιος, παρότι παρακολουθούσε την κρίση από την αρχή, δεν συνειδητοποίησε άμεσα τη σοβαρότητά της λόγω της απομάκρυνσής του στην Ανταρκτική. Ο Taylor, που έφθασε στην Ανταρκτική πριν έξι μήνες, θυμάται τις ειδήσεις από την Κίνα τον Ιανουάριο. «Τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν λίγα και πίστευα πως πρόκειται για κάτι μικρό και πολύ μακριά, που δεν θα με επηρέαζε». Ο ίδιος, που αναφέρει ότι ανησυχεί για την κατάσταση, για την οικογένειά του και ιδιαίτερα για τη γιαγιά του, υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να αισθάνεσαι συνδεδεμένος με αυτό που συμβαίνει κατά καιρούς. «Είναι σαν να είσαι στο φεγγάρι και να κοιτάς προς τα κάτω», προσθέτει. «Μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει, αλλά απέχουμε πολύ», συμπληρώνει.

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί στην Ανταρκτική τα τελευταία χρόνια, με τις αρκτικές κρουαζιέρες να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα περίπου 56.168 ταξιδιώτες επισκέφθηκαν την ήπειρο κατά τη σεζόν 2018 - 19. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια περίοδο διατέθηκαν πολλά εκατομμύρια δολάρια για ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας. Περίπου 78.500 τουρίστες αναμενόταν κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20, η «τουριστική περίοδος» της Ανταρκτικής διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, οι σταθμοί άρχισαν να θέτουν περιορισμούς στις τουριστικές αφίξεις από τις αρχές του έτους, καθώς ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ενώ αργότερα όλες οι αφίξεις ακυρώθηκαν. Ανάμεσα σε αυτές και ενός κρουαζιερόπλοιου, που το 60% των επιβατών του βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Ο Nelson, ο οποίος συντονίζει επισκέψεις στον σταθμό Palmer, αναφέρει ότι ο ερευνητικός σταθμός καλωσόρισε χιλιάδες ανθρώπους το 2019, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε φέτος λόγω της κρίσης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει τον αντίκτυπο της απουσίας επισκεπτών στον τουρισμό της Ανταρκτικής μακροπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επισκεπτών διατηρείται σχετικά χαμηλός ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον της ηπείρου. Παράλληλα απαγορεύεται η προσέγγιση πλοίων με περισσότερους από 500 επιβάτες  ενώ διασφαλίζεται πως μόνο ένα πλοίο θα καταπλέει τη φορά. 

Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά τους επόμενους μήνες, στους σταθμούς Palmer και Amundsen-Scott South Pole, όπου ο αριθμός των επισκεπτών είναι πολύ υψηλότερος, οι εργαζόμενοι κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν πως όλα θα είναι έτοιμα για την επόμενη σεζόν. Στο Rothera Research Station, όπου δεν υπάρχουν τουρίστες, με τα πράγματα έχουν παραμείνει σχεδόν ίδια. Ωστόσο, ο Taylor, ο οποίος βοηθά στη συντήρηση του εξοπλισμού στη βάση σημειώνει ότι η διαδικασία επαναπατρισμού του προσωπικού έχει αλλάξει σημαντικά. Συνήθως μεταφέρονταν αεροπορικώς στη Χιλή. Πλέον μεταφέρονται στα νησιά Φώκλαντ όπου θα επιβιβαστούν στο πλοίο Hebridean Sky και θα ταξιδέψουν με αυτό πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η Nelson, η οποία μοιράζει τον χρόνο ανάμεσα στις μεσοδυτικές Πολιτείες και το Σαν Φρανσίσκο, όταν βρίσκεται στις ΗΠΑ, και παρουσιάζει τις εμπειρίες της από την Ανταρκτική μέσω του λογαριασμού Simply Antartica, παραδέχεται ότι η απομόνωση αποτελούσε μία πρόκληση, ακόμη και πριν η κρίση του κορωνοϊού προκαλέσει την απαγόρευση των επισκεπτών. Παρότι βρίσκεται σε ένα μέρος με εξαιρετικά μαγευτική φυσική ομορφιά εξομολογείται ότι αισθάνεται ενοχή καθώς βρίσκεται τόσο μακριά από τους αγαπημένους της σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.  

Ο Taylor αναμένεται να αναχωρήσει τον Απρίλιο του 2021, αλλά αναφέρει ότι θα πρέπει να περιμένει για να δει «ποια είναι η νέα κατάσταση» προτού κάνει οποιαδήποτε σχέδια για την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Λένε πως όταν περνάς μια σεζόν στην Ανταρκτική σε αλλάζει. Αλλά δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν ο υπόλοιπος κόσμος αλλάξει περισσότερο αυτή τη στιγμή από όσο εμείς». 

«Θα συνεχίσουμε σε μεγάλο βαθμό σαν να μην είχε συμβεί ο κορωνοϊός. Έχουμε γυμναστήριο, αίθουσα μουσικής, βιβλιοθήκη, κινηματογράφο ... όλα τα πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα στο παρελθόν, τα οποία έχουν χάσει εκείνοι που βρίσκονται σπίτι».

Όταν τελικά, ο Taylor και οι άλλοι επιστρέψουν στο σπίτι τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν νέο τρόπο ζωής που έχουν δει μόνο από απόσταση.

Με πληροφορίες από CNN Travel

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμαλα Χάρις στην πρώτη ομιλία της μετά την ήττα: «Μόνο όταν είναι βαθύ το σκοτάδι βλέπει κανείς τα αστέρια»

Διεθνή / Κάμαλα Χάρις στην πρώτη ομιλία της μετά την ήττα: «Μόνο όταν είναι βαθύ το σκοτάδι βλέπει κανείς τα αστέρια»

Η Κάμαλα Χάρις παραδέχτηκε την ήττα της σε ομιλία μπροστά στους υποστηρικτές της – «Μην απελπίζεστε. Δεν είναι η στιγμή να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, είναι η στιγμή να σηκώσουμε τα μανίκια»
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου

Διεθνή / Γερμανία: Ο Σολτς θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου

Συθέμελα απειλείται να γκρεμιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σολτς αφότου απέπεμψε τον αρχηγό του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης ο Λίντνερ με εντολή Σολτς – Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο συνασπισμός

Διεθνή / Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης ο Λίντνερ με εντολή Σολτς – Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο συνασπισμός

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ηγέτης του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα
LIFO NEWSROOM