Πέθανε την Κυριακή ο πτέραρχος Νικολάι Τ. Αντόσκιν, επικεφαλής της επικίνδυνης επιχείρησης ελικοπτέρων κατά την οποία, εκείνος μαζί με μερικούς ακόμα πιλότους, περιόρισαν την εκπομπή ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ, μετά το ατύχημα.
Ο Νικολάι Τ. Αντόσκιν είχε προσβληθεί από κορωνοϊό, όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του οποίο ήταν στέλεχος από το 2014. Ήταν 78 ετών. Ο Αντόσκιν διατέλεσε επικεφαλής των «ρευστοποιητών», των εργατών και των στρατιωτών που στάλθηκαν στον τόπο του ατυχήματος. Παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους, οι «ρευστοποιητές» αναδείχθηκαν σε ήρωες καθώς απέτρεψαν την περαιτέρω εξάπλωση της καταστροφής.
Ο αντιδραστήρας Νο. 4, στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, βόρεια του Κιέβου, εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986. Η αποστολή πυρόσβεσης και εκκαθάρισης ξεκίνησε μυστικά, ωστόσο αργότερα αποκαλύφθηκε. Στόχος της επιχείρησης ήταν να περιοριστεί στο σημείο όσο το δυνατόν περισσότερη ραδιενέργεια και να μην μολυνθούν οι καλλιέργειες και οι κάτοικοι της Ευρώπης.
Καθώς τα αγήματα επίγειας πυρόσβεσης σύντομα αποδείχθηκαν ανεπαρκή, η καταπολέμηση της φωτιάς από αέρα, με ελικόπτερα, ήταν η αμέσως επόμενη επιλογή. Ο πτέραρχος Αντόσκιν, που υπηρετούσε σε αεροπορική βάση της ΕΣΣΔ στο Κίεβο, έγινε ο επικεφαλής πιλότος της επιχείρησης, παρότι δεν ήταν ακόμα σαφές ότι οι πιλότοι θα ήταν περισσότερο ασφαλής από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Για περίπου δύο εβδομάδες ελικόπτερα που πετούσαν πάνω από τον αντιδραστήρα έριξαν 5.000 τόνους άμμου, πηλού, μολύβδου και βορίου για να σβήσουν τη φωτιά και να μειώσουν την ακτινοβολία. Οι πτήσεις εξέθεσαν τους πιλότους σε μολυσμένο καπνό και σε ακτινοβολία προερχόμενη από τον αντιδραστήρα. Οι πιλότοι φωτογράφησαν την περιοχή από τον αέρα και πραγματοποίησαν μετρήσεις για την ακτινοβολία. Ένα ελικόπτερο συνετρίβη αφού χτύπησε στον γερανό πάνω από τον αντιδραστήρα. Στο τέλος τα ελικόπτερα έσβησαν τη φωτιά.
Πέρα από το διοικητικό κομμάτι της επιχείρησης, ο πτέραρχος Αντόσκιν πέταξε και ο ίδιος με το ελικόπτερό του και εκτέθηκε στην ακτινοβολία, αλλά επέζησε. Μετά τις επιχειρήσεις τα ελικόπτερα, ήταν τόσο ραδιενεργά που εγκαταλείφθηκαν και κάποια από αυτά, αργότερα, θάφτηκαν. Συνολικά, 28 «ρευστοποιητές» κατέληξαν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ενώ ο αριθμός των πιλότων που πέθαναν αργότερα από καρκίνο ή άλλες ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται με την έκθεσή του σε ραδιενέργεια δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ένας από αυτούς, ο Ανατόλι Γκριτσένκο, πέθανε από λευχαιμία το 1990.
Ο Αντόσκιν ωστόσο επέζησε. Μετά την καριέρα του στην Αεροπορία, διάρκειας τριών δεκαετιών, έγινε βουλευτής με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας. Είχε γεννηθεί, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, το 1942 σε ένα χωριό στα Ουράλια. Στον στρατό εντάχθηκε σε ηλικία 19 ετών και συμμετείχε σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις της ΕΣΣΔ. Για την επιχείρηση του Τσερνόμπιλ τιμήθηκε πολλά μετάλλια, ανάμεσά τους και του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης».
Με πληροφορίες από New York Times