Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σεφ που πιστεύεται ότι εφηύρε το κοτόπουλο tikka masala.
Ο Αλί Αχμέντ Ασλάμ φέρεται να επινόησε το πιάτο τη δεκαετία του 1970, όταν ένας πελάτης ρώτησε αν υπήρχε τρόπος να κάνει το κοτόπουλο tikka λιγότερο στεγνό. Η λύση του ήταν να προσθέσει μια κρεμώδη σάλτσα ντομάτας- ή σε ορισμένες εκδοχές της ιστορίας μια κονσέρβα ντοματόσουπα.
Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το εστιατόριό του Shish Mahal, το οποίο έκλεισε για 48 ώρες σε ένδειξη σεβασμού.
Γνωστός σε φίλους και πελάτες ως «Mr Ali», γεννήθηκε στο Πακιστάν αλλά μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γλασκώβη όταν ήταν μικρό παιδί πριν ανοίξει το Shish Mahal στο West End το 1964.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αφηγήθηκε τη στιγμή που σκέφτηκε ένα από τα αγαπημένα πιάτα έθνικ κουζίνας παγκοσμίως.
«Το "chicken tikka masala" εφευρέθηκε σε αυτό το εστιατόριο, φτιάχναμε κοτόπουλο tikka και μια μέρα ένας πελάτης είπε: "Θα ήθελα λίγη σάλτσα με αυτό, αυτό είναι λίγο στεγνό". Σκεφτήκαμε να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με λίγη σάλτσα. Οπότε από εκεί και πέρα μαγειρεύαμε το κοτόπουλο tikka με τη σάλτσα που περιέχει γιαούρτι, κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά. Είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται σύμφωνα με το γούστο των πελατών μας, συνήθως δεν παίρνουν καυτό κάρυ, γι' αυτό το μαγειρεύουμε με γιαούρτι και κρέμα», είπε.
Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η προέλευση του πιάτου, το κοτόπουλο tikka masala θεωρείται ευρέως ως πιάτο που έχει προσαρμοστεί για να ταιριάζει στις δυτικές γεύσεις.
Εκατοντάδες πελάτες απέτισαν φόρο τιμής στον Άλι μέσω social media, πολλοί αναπολώντας τις επισκέψεις τους στο εστιατόριό του και περιγράφοντάς τον ως πραγματικό τζέντλεμαν.
Με πληροφορίες από BBC