Πέθανε ο σωματοφύλακας του Χίτλερ

Πέθανε ο σωματοφύλακας του Χίτλερ Facebook Twitter
10

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο  πρώην σωματοφύλακας του Αδόλφου Χίτλερ Ρόχους Μις, ο τελευταίος επιζών από το καταφύγιο του Χίτλερ στο Βερολίνο.  

Σε συνέντευξη του το 2005, είχε περιγράψει τον Χίτλερ ως ένα πολύ φυσιολογικό άνθρωπο, που δεν ήταν σκληρός, ούτε τέρας και που ήταν «υπέροχο αφεντικό».

Ο πρώην άντρας των SS, είχε πει επίσης σε αυτή τη συνέντευξη πως δεν γνώριζε για τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων και ότι ο Χίτλερ δεν είχε αναφέρει ποτέ κάτι για «τελική λύση», όταν ήταν παρών. «Ήξερα για το στρατόπεδο Νταχάου και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε γενικές γραμμές», δήλωσε στο BBC το 2009.

"Αλλά πρέπει να θυμάστε ότι ποτέ δεν γίνεται πόλεμος χωρίς εγκλήματα και ούτε πρόκειται να γίνει», είπε πεί ο Μίς.

 

Πέθανε ο σωματοφύλακας του Χίτλερ Facebook Twitter

Ο Μις που ήταν ζωγράφος, είχε ενταχθεί στα SS στην ηλικία των 20 ετών και όταν ρωτήθηκε για την επιλογή του αυτή είπε ότι ήταν ο αντικομμουνισμός του που τον οδήγησε στους ναζί. «Προσφέρθηκα για να πολεμήσω τους μπολσεβίκους, όχι για τον Χίτλερ», ισχυρίστηκε.

Μετά από το τέλος του πολέμου κατέληξε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σοβιετική Ενωση, όπου πέρασε εννιά χρόνια, πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στο Βερολίνο το 1954.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM
Πώς είναι σήμερα η Νοτρ Νταμ λίγες ημέρες πριν ανοίξει ξανά

Διεθνή / Νοτρ Νταμ: Φωτογραφίες από την Παναγία των Παρισίων που θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά

Δείτε τις φωτογραφίες της LiFO και το tweet του Έλον Μασκ - Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου μετά την καταστροφική φωτιά του Απριλίου του 2019
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Σχεδόν πολιτική πράξη η απόφαση της Ζιζέλ να μην διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών»

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Σχεδόν πολιτική πράξη η απόφαση της Ζιζέλ να μην διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών»

Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι αγορεύσεις των δύο δικηγόρων της Ζιζέλ Πελικό - Η «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα κατόπιν αιτήματος όλων των πλευρών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ρεπουμπλικανοί κατά τρανς γυναικών: Αντιπαράθεση για τις γυναικείες τουαλέτες στο Καπιτώλιο

Διεθνή / Ρεπουμπλικανοί κατά τρανς γυναικών: Αντιπαράθεση για τις γυναικείες τουαλέτες στο Καπιτώλιο

Το θέμα έχει διχάσει τους Δημοκρατικούς, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο τις πολιτικές προκλήσεις των Ρεπουμπλικανών όσο και τη δική τους αδυναμία να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά θέματα ταυτοτικής πολιτικής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Σκεφτείτε όμως εσείς τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν στο τότε με άγνοια του μελλοντος και πολλών από όσα ξέρουμε σήμερα. Πολύ εύκολα τα λέμε τώρα 80 χρόνια μετά με την ιστορική γνώση κι από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Όλοι τότε δηλαδή στο αντάρτικο εναντίον του δικτάτορα θα ήσασταν. Όπως σίγουρα κάνετε και σήμερα για όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας. Δεν υπερασπίζομαι καμία φρικαλαιότητα, αλλά παραείναι εύκολοι τέτοιου είδους γενικευμένοι σχολιασμοί. Ναι, έκαναν τα στραβά μάτια. Τυπική ανθρώπινη αντίδραση εις τους αιώνας των αιώνων, και αν δεν το έχετε κάνει ποτέ πάρτε τις πέτρες.
''Πολύ εύκολα τα λέμε τώρα 80 χρόνια μετά με την ιστορική γνώση κι από την ασφάλεια του σπιτιού μας.'' Πάρα πολύ εύκολα. Όπως πάρα πολύ εύκολα οι Γερμανοί τότε ανέχονταν, αν όχι υποδαύλιζαν, τα όσα συνέβαιναν. Και θεωρώ πως οι συγκρίσεις με την ''αντίσταση'' του σήμερα και του τότε είναι τουλάχιστον ατυχείς. http://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came_...
Είχα δει παλαιότερα ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του. Άνηκε στην ομάδα των ανθρώπων που είχαν απόλυτα μαγευτεί από τον Χίτλερ. Αποκομμένος από την πραγματικη ζωή και για αρκετό διάστημα αποκομμένος από την φρίκη του πολέμου που εξαπέλυσε το αφεντικό του, ήταν πράγματι αδύνατον να πιστέψει τα τερατώδη εγκλήματα που προκάλεσε το ναζιστικό καθεστώς. Και δεν ήταν ο μόνος, πολλοί Γερμανοί της εποχή,ς μόνο μετά το τέλος του πολέμου συνειδητοποίησαν τι ακριβώς έκανε το καθεστώς. Μέχρι τότε πίστευαν πχ ότι οι Εβραίοι απλώς μεταφέρονταν σε "οργανωμένους καταυλισμούς" στα ανατολικά όπου ζούσαν ωραία, οι πολιτικοί κρατούμενοι πέρναγαν απλά μια "επανεκπαίδευση" και όλα εν γένει ήταν αρκετά καλά. Μην ξεχνάμε ότι την ίδια εποχή στο άλλο μεγάλο ολοκληρωτικό καθεστώς, την Σοβιετικη Ένωση, συνέβαιναν αντίστοιχα εγκλήματα κατά των αντιφρονούντων. Οι απλοί όμως οπαδοί του Στάλιν τον είχαν πρακτικά θεοποιήσει αγνοώντας ή και χειρότερα δικαιολογώντας τις εκατόμβες των νεκρών που προκάλεσε. (Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αμετανόητοι Σταλινικοί που αδυνατούν να πιστέψουν οτιδήποτε κακό για τον "πατερουλη".)
Η ρητορική του Χίτλερ ήδη από το 1923 και οι πράξεις βίας του ΝSDAP εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων πριν ανέλθει στην εξουσία, και εναντίον εβραίων, ''ακοινώνητων'', ομοφυλόφυλων κτλ αφού πήρε την εξουσία (οι οποίες στις περισσότερες φορές είχαν οργανομένο χαρακτήρα) δε νομίζω πως ευνοούν τη δικαιολογία ''δεν ξέραμε''.''Εθελοτυφλούσαμε,'' επειδή πλέον ''είχαμε πάρει τα περιουσιακά στοιχεία των εβραίων'' και ''κάναμε τη Γερμανία περήφανη'' μπορεί. Για όποιον έχει όρεξη, συνιστώ ανεπιφύλακτα το τρίτομο έργο του Evans για το Τρίτο Ράιχ http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Reich_Trilogy
Η Τράουντι Γιούνκε, η γραμματέας του Χίτλερ είχε πει "Ήμουν ησυχασμένη, ότι δεν μπορούσα να με κατηγορήσω και ότι δεν γνώριζα γι αυτά τα πράγματα. Δεν είχα γνώση του μεγέθους (εννοεί για τον Ναζιστικό μηχανισμό και τις γενοκτονίες) Αλλά μια μέρα πέρασα μπροστά από μία αναμνηστική πλακέτα που είχε τοποθετηθεί για την Σόφι Σολ (μία φοιτήτρια που εκτελέστηκε στα 21 της για "αντιπολεμική προπαγάνδα")στην Φρανς Γιόζεφ Στράσε και είδα ότι ήταν συνομήλικη μου και εκτελέστηκε την ίδια χρονιά που ξεκίνησα να δουλεύω για τον Χίτλερ. Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι το να είσαι νεαρός δεν είναι δικαιολογία και ότι θα ήταν δυνατόν να ξέρω από τότε"Ένα αρκετά καλό βιβλίο του κυκλοφορεί και στα Ελληνικά, είναι οι "Πρόθυμοι δήμιοι: Οι εκτελεστές του Χίτλερ - Οι καθημερινοί γερμανοί και το Ολοκαύτωμα" του Ντάνιελ Γκολντχάγκεν.
Σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει πάντα και ένα είδος συνδρόμου της Στοκχόλμης. Το λέω αυτό με την έννοια ότι ο υπηρέτης-υπάλληλος σε μια τέτοια περίπτωση είναι ένα είδος αιχμαλώτου του αφεντικού του. Φυσικά όταν φτάνεις τα 95 χρόνια πρέπει να αποβάλεις αυτά τα κατάλοιπα.