«Πλαστικό, πλαστικό, πλαστικό»: Βρετανός δύτης κατέγραψε μια θάλασσα σκουπιδιών στο Μπαλί

«Πλαστικό, πλαστικό, πλαστικό»: Βρετανός δύτης κατέγραψε μια θάλασσα σκουπιδιών στο Μπαλί Facebook Twitter
0

Ένας Βρετανός δύτης κατέγραψε μερικές σοκαριστικές εικόνες από το βυθό της θάλασσας κοντά στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου φαίνεται να κολυμπά περιτριγυρισμένος από αμέτρητα πλαστικά απορρίμματα. 

Το σύντομο βίντεο, που δημοσίευσε ο Rich Horner στους λογαριασμούς του στα social media και το YouTube, δείχνει το νερό γεμάτο από πλαστικά απόβλητα όπως συσκευασίας τροφίμων και πλαστικά μπουκάλια κι ανάμεσά τους να κολυμπούν ψάρια. 

Το υλικό προέρχεται από ένα σημείο για δύτες, που ονομάζεται Manta Point και βρίσκεται περίπου 20 χλμ. από το νησί Μπαλί, το οποίο είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

«Τα κύματα του ωκεανού μετέφεραν ένα "υπέροχο δώρο" από μέδουσες και πλαγκτόν κι επίσης βουνά από πλαστικό. Πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικοί κουβάδες, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικά καλάθια, πλαστικές σακούλες, κι άλλες πλαστικές σακούλες, πλαστικό, πλαστικό, τόσο πολύ πλαστικό!», έγραψε στην ανάρτησή του στο Facebook. 

Τα σκουπίδια έχουν πλημμυρίσει το Μπαλί εδώ και αρκετούς μήνες, προερχόμενα κυρίως από το γειτονικό νησί της Ιάβας κατά τη διάρκεια της ετήσιας βροχής ή της «εποχής των σκουπιδιών», όπως αποκαλείται. Όλα αυτά τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν σε διάφορες παραλίες του Μπαλί, τρομοκρατώντας τόσο τους τουρίστες αλλά και τους περιβαλλοντολόγους. 

Η Ινδονησία παράγει περίπου 130.000 τόνους πλαστικών και στερεών αποβλήτων κάθε μέρα, με περίπου τα μισά από αυτά να φτάνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, σύμφωνα με το Rivers, Oceans, Lakes and Ecology (ROLE) Foundation. Τα υπόλοιπα είτε καίγονται ή ρίχνονται παράνομα στα ποτάμια και τους ωκεανούς της Ινδονησίας.

Με τον κακό κυβερνητικό σχεδιασμό και τα χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης σχετικά με τα απόβλητα και την ανακύκλωση, η Ινδονησία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος πλαστικός ρυπαίνων στον κόσμο μετά την Κίνα.

Δύτες που επέστρεψαν την επόμενη μέρα στο σημείο είπαν πως το βουνό πλαστικού δεν βρισκόταν πια εκεί κι είχε πλέον προχωρήσει, «συνεχίζοντας το ταξίδι του προς τον Ινδικό Ωκεανό».

Δείτε το βίντεο:

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM