Τον «περιορισμό» του, πιθανότατα σε κρατικό κτίριο, για δύο μήνες αποφάσισε πριν από λίγο δικαστήριο της Κριμαίας για έναν από τους 24 Ουρανούς ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού που κρατούνται από τις ρωσικές αρχές.
Ο άντρας, αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη είσοδο σε ρωσικό έδαφος, κάτι που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 6 χρόνια, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.
Το Κίεβο διαμαρτύρεται και ζητά οι ναύτες να αντιμετωπιστούν ως «αιχμάλωτοι πολέμου».
Η απόφαση να διωχθούν από τη ρωσική δικαιοσύνη για την παράνομη διέλευση των συνόρων είναι πιθανό να μεγαλώσει την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ήδη οι χώρες της Δύσης συζητούν για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σήμερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η μοίρα των ναυτών θα αποφασιστεί στα δικαστήρια, κάνοντας έτσι σαφή την πρόθεση της Μόσχας για ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρώσικα και ουκρανικά ΜΜΕ, οι 24 ναύτες θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, τη χερσόνησο που η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014.
Επίσης, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι ναύτες θα κατηγορηθούν για «παράνομη είσοδο» στη χώρα.
Σήμερα, η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε υλικό από την ανάκριση σε τρεις από τους ναύτες. Στα αποσπάσματα αυτά υπάρχουν ομολογίες που φαίνεται να έγιναν ύστερα από απειλές. «Αναγνωρίζω πως οι ενέργειες των πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό ήταν προκλητικές» λέει ένας ναύτης που συστήνεται ως Βλάντιμιρ Λίσοφ. «Εκτελούσα διαταγή», προσθέτει.
Η Ουκρανία από την πλευρά της λέει πως τα πλοία και οι ναύτες ταξίδευαν σε κομμάτι της Αζοφικής Θάλασσας στο οποίο έχουν δικαίωμα να πλέουν βάσει διμερούς συμφωνίας.
Παρεμποδίστηκαν στα στενά του Κέρτς, που χωρίζουν την Κριμαία από τη ρωσική ενδοχώρα.
Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ανέφερε πως αξιωματικοί της ήταν μέλη του πληρώματος των πλοίων, εκτελώντας επιχειρήσεις αντικατασκοπείας ως απάντηση στην «ψυχολογική και φυσική πίεση» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB, τόνισε πως η παρουσία αξιωματικών της κατασκοπείας στο πλήρωμα των πλοίων, ήταν μια «προβοκάτσια» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο.
Χθες, η ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε κάποιες συνοριακές επαρχίας της χώρας, ενώ ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε πως υπάρχει «εξαιρετικά σοβαρή» απειλή για χερσαία εισβολή από τους Ρώσους στο ουκρανικό έδαφος.
Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του εκπροσώπου του, ζήτησε από τις δύο χώρες να δείξουν τη «μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να περιορίσουν τις συνέπειες του περιστατικού της Κυριακής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρίση.
Με πληροφορίες από Guardian, BBC
σχόλια