Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα αφότου ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μία αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν επικαλέστηκε επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε πως «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τα επίπεδα συναγερμού στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή».
«Η Ουάσιγκτον δεν έχει δει καμία συγκεκριμένη πυρηνική κίνηση στη Ρωσία» λέει το Πεντάγωνο
Σε παρόμοιο ύφος και η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο, το οποίο διά στόματος του εκπροσώπου Τζον Κίρμπι, χαρακτηρίζει «περιττές» τις δηλώσεις Πούτιν.
Ο Κίρμπι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, σημείωσε ότι το Πεντάγωνο «εξετάζει και αναλύει» την ανακοίνωση του Πούτιν.
Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής «καμία συγκεκριμένη αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας», τότε που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση συναγερμού.
«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και το παρακολουθούμε όσο το δυνατόν στενότερα» την επομένη αυτής της ανακοίνωσης του Ρώσου προέδρου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα της απόφασής του. Τουλάχιστον όχι ακόμη», πρόσθεσε.
Αυτός ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από την εντολή του Πούτιν». Αλλά «το γεγονός και μόνο της πρόκλησης» ή της «απειλής» μιας «χρήσης πυρηνικών δυνάμεων» είναι «ατελέσφερο και αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση», τόνισε αυτός ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα δεν έχει «ποτέ» απειληθεί από το ΝΑΤΟ.
Εκτός από την αλλαγή στάσης που αποφάσισε ο Πούτιν, ο σύμμαχός του, η Λευκορωσία, διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα την Κυριακή το οποίο καταργεί την υποχρέωση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να παραμείνει μία «ζώνη χωρίς πυρηνικά».
Δυτικοί κατήγγειλαν αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουν ότι ενδέχεται να επιτρέψει στη Μόσχα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια άλλη γείτονα της Ουκρανίας που συνορεύει επίσης με πολλές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ερωτηθείς εάν έχουν παρατηρηθεί τέτοιες κινήσεις, ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου απάντησε «όχι».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο στρατός της Λευκορωσίας δεν φαίνεται να έχει εισέλθει στην Ουκρανία για ενίσχυση στις ρωσικές δυνάμεις μέχρι αυτό το στάδιο.
«Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη ότι Λευκορώσοι στρατιώτες έχουν τεθεί σε θέση μάχης για να εισέλθουν στην Ουκρανία, και σίγουρα καμία ένδειξη ότι έχουν ήδη εισέλθει ή εισέρχονται στην Ουκρανία», είπε.
«Απ' όσο γνωρίζουμε, οι δυνάμεις που έχουν εισέλθει στην Ουκρανία είναι όλες ρωσικές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει πλέον μεταφέρει στο ουκρανικό έδαφος «σχεδόν το 75%» των δυνάμεων μάχης που είχε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες στα σύνορα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, CNN