Αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι μαυροφορεμένοι φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν στήσει οδοφράγματα στις εισόδους των πανεπιστημίων πετώντας τούβλα και μολότοφ. Η αστυνομία απαντά με καπνογόνα και πλαστικές σφαίρες, βάζοντας για πρώτη φορά στον στόχο τους πανεπιστημιακούς χώρους.
Στους έξι μήνες που διαρκούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, τα πανεπιστήμια στο Χονγκ Κονγκ λειτουργούσαν ως άσυλο για τους φοιτητές που βρίσκονταν στον πυρήνα του κινήματος αλλά και ως βάση στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικών ζυμώσεων. Τη βδομάδα που διανύουμε μοιάζουν περισσότερο με μεσαιωνικά κάστρα σε κατάσταση πολιορκίας.
Φοιτητές μεταφέρουν αυτοσχέδιο καταπέλτη:
Η πιο δραματική από τις συγκρούσεις, συνέβη αργά την Τρίτη το βράδυ σε μια γέφυρα που οδηγεί στις εσωτερικές εγκαταστάσεις του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Για ώρες η αστυνομία έριχνε στους ταμπουρωμένους φοιτητές δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κι εκείνοι απαντούσαν με κοκτέιλ μολότοφ, τούβλα, πέτρες αλλά και φλεγόμενα βέλη. Πάνω από εκατό τραυματίες φοιτητές μεταφέρθηκαν σε αυτοσχέδιο κέντρο πρώτων βοηθειών στο γυμναστήριο του ιδρύματος.
Κατά την κλιμάκωση των συγκρούσεων την Τρίτη το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να διαλύσουν τα οδοφράγματα και να εισβάλλουν στο Πανεπιστήμιο, αλλά τελικά υποχώρησαν αφού έριξαν μπόλικα δακρυγόνα. Οι φοιτητές κάλεσαν τον πρόεδρο της κυβέρνησης, Xiang Zhang να καταδικάσει την επιθετικότητα της αστυνομίας, εκείνος όμως αρνήθηκε.
Στοχοποιώντας τους χώρους των ανώτατων ιδρυμάτων, η αστυνομία επιχειρεί να παραβιάσει το τελευταίο οχυρό των διαδηλωτών και τον άγραφο νόμο περί πανεπιστημιακού ασύλου, σε μια κίνηση που μεταφέρει τη βία στην καρδιά της ανώτερης εκπαίδευσης και φέρνει στο προσκήνιο τον κρίσιμο ρόλο του φοιτητικού ακτιβισμού στην παγκόσμια ιστορία των δημοκρατικών κινημάτων.
Σ' αυτούς τους χώρους άλλωστε οργανώθηκε και συγκροτήθηκε το κίνημα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και από εκεί εξαπλώθηκαν οι ιδέες που στήριξαν τις διαδηλώσεις. Στα αμφιθέατρα των σχολών γίνονται οι συζητήσεις περί της άνισης κατανομής πλούτου που υπονομεύει τις προοπτικές και τα οράματα της νέας γενιάς.
Σύμφωνα με τον John Lee όμως, τον αρμόδιο υπουργό ασφαλείας, «κανένα μέρος στον Χονγκ Κονγκ δεν εξαιρείται από την αυστηρή εφαρμογή του νόμου», όπως δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου σήμερα. «Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να λειτουργούν ως χώροι εκτροφής της βίας».
Την κλιμάκωση των συγκρούσεων προκάλεσε ο θάνατος ενός φοιτητή του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του μετά την πτώση του από τη γέφυρα ενός γκαράζ που βρισκόταν πλάι σε αστυνομικό τμήμα, στις 4 Νοεμβρίου. Χιλιάδες συμμετείχαν κρατώντας αναμμένα κεριά στις επιμνημόσυνες εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του το περασμένο σαββατοκύριακο και τώρα η φωτογραφία του δεσπόζει στις αφίσες και στα πανό που κρέμονται στις πύλες των πανεπιστημίων.
Με πληροφορίες από New York Times
σχόλια