Η Τουρκία επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μετά τις εγγυήσεις οικονομικής υποστήριξης που έλαβε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συζητήσεις με τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και δύο αναπτυξιακές τράπεζες, σύμφωνα με το Politico.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε την επικύρωση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έπειτα από χρόνια που αρνούνταν να κάνει το τελευταίο βήμα για τη Συμφωνία που υπέγραψε το 2015.
Αυτή η εξέλιξη ήρθε έπειτα από συμφωνία επί της αρχής να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τις εκπομπές αερίων. Το deal επετεύχθη ανάμεσα στην Άγκυρα και αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Politico.
Οι πηγές δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν οι κυβερνήσεις ή οι αναπτυξιακές τράπεζες είναι η πηγή της χρηματοδότησης. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν «εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε η μία πηγή. Η Βρετανία επίσης ενεπλάκη στις συζητήσεις, αλλά υπέγραψε τη συμφωνία.
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) ανέφερε ότι «με χαρά θα υποστηριχθεί η Τουρκία, καθώς επέλεξε να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού», αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν είναι σωστό πως δόθηκε υπόσχεση για κονδύλια του IFC προκειμένου να γίνει αυτό».
Για χρόνια η Τουρκία αρνούνταν να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, ζητώντας να αναγνωριστεί ως αναπτυσσόμενη χώρα, στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα για μεγαλύτερο μερίδιο από συγκεκριμένα κλιματικά κονδύλια.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε- μετά την επικύρωση- ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία ως «αναπτυσσόμενη χώρα». Όμως, καμία από τις πηγές που μίλησαν στο Politico για το deal με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες δεν ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα αλλάξει το στάτους της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.