Πολύ εξουθενωμένη, πολύ νωρίς: Γιατί η Gen Z έχει ήδη πάθει burn out;

Πολύ εξουθενωμένοι, πολύ νωρίς: Εργαζόμενοι της Gen Z έχουν ήδη πάθει burn out Facebook Twitter
0

Όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα burn out με τους παράγοντες να ποικίλουν και να επηρεάζονται και από την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Σε έρευνα του 2021 φάνηκε πως millennials και άτομα που ανήκουν στη «Gen Z» - γεννηθέντες από τα μέσα ή τα τέλη του 1990 - εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης, με 59% και 58%, αντίστοιχα. Μάλιστα, στην περίπτωση των δεύτερων τα ποσοστά αυξάνονται ταχέως. Φετινή μελέτη από την αμερικανική πλατφόρμα διαχείρισης εργασίας Asana έδειξε ότι η Gen Z ανέφερε ότι αισθάνεται περισσότερο εξουθενωμένη μετά την πανδημία.

Και παρότι το burnout αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζομένους εδώ και μεγάλο διάστημα, είναι ανησυχητικό το ότι τόσο νέα άτομα αισθάνονται τόσο βάρος, παρότι είναι στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας. 

Οι παράγοντες του προβλήματος

Η Kim Hollingdale, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine της Καλιφόρνιας και αδειούχος ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην αποκατάσταση της επαγγελματικής εξουθένωσης, πιστεύει πως η Gen Z έχει «τη χειρότερη συλλογή στρεσογόνων παραγόντων» μεταξύ του συνόλου των εργαζομένων, λόγω της έλλειψης εξουσίας στον εργασιακό χώρο, οικονομικών απολαβών, αλλά και την κανονικοποίηση μίας κουλτούρας ταχύτητας και ατέλειωτων ωρών δουλειάς.

Παράδειγμα η 22χρονη Brittany, η οποία εργάζεται στις ΗΠΑ και δηλώνει πως νιώθει συνεχώς πίεση να αποδώσει τα μέγιστα, κάτι που την εξαντλεί. Εργάζεται όσο περισσότερο μπορεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και δεν λέει όχι, όταν της ζητούν να μείνει μέχρι αργά. «Λέω ναι στο κάθε τι και μένω ξύπνια, όσο αργά θέλουν να μείνω». Ο λόγος; «Θέλω να δουν ότι δουλεύω σκληρά». 

Άλλος ένας παράγοντας, είναι τα χρήματα. Για να μπορέσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να εκπληρώσουν τ΄ όνειρο μίας καλύτερης ζωής, millennials και Gen Z δουλεύουν όλο και περισσότερο.  Όπως επεσήμανε η Hollingdale είναι σύνηθες να κάνουν δύο δουλειές, αντί να χαλαρώνουν στον ελεύθερο χρόνο τους. 

Ένας τρίτος παράγοντας που προκαλεί στρες και οδηγεί σε μεγέθυνση του προβλήματος είναι οι ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη. Έρευνα έχει δείξει πως ακόμα και όταν δεν εργάζονται, οι νέοι επιλέγουν να περάσουν ώρες στο κινητό τους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να καθιστά αδύνατη και την αποφυγή περισσότερου άγχος για τη δουλειά, καθώς οι ειδοποιήσεις ποτέ δεν σταματούν. 

Εκτός των προαναφερθέντων, η Gen Z αντιμετωπίζει και μία άνευ προηγούμενου κατάσταση λόγω της πανδημίας. Πολλοί νέοι δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε γραφείο, μαζί με τους συναδέλφους τους, και άρα δεν έχουν αναπτύξει δεσμούς που θα τους βοηθήσουν στην αποσυμπίεση. 

Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία;

Παρότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά σχετικά με παράγοντες όπως η οικονομική αστάθεια, ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η παραδοχή. Και η Gen Z φαίνεται ότι δεν φοβάται να παραδεχθεί την εξουθένωσή της. 

Η έρευνα της Asana έδειξε ότι, σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, η Gen Z είναι πιο άνετη στο να συζητά την κατάσταση που βιώνει με τους διευθυντές της.

Η Hollingdale επεσήμανε την ανάγκη, μεταξύ άλλων, να «δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην ευεξία στο χώρο εργασίας» ώστε να αποτρέπεται το burnout.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ