Ενώ οι περισσότεροι πολίτες, ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους, οι βαθύπλουτοι του πλανήτη καταφεύγουν σε πολυτελή καταφύγια και σε ιδιωτικά νησιά για να ξεφύγουν από τον κορωνοϊό.
Όπως παραδέχεται ο Κλάιντι Σκοτ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rising S που κατασκευάζει καταφύγια, η δουλειά τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ενώ η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στις ΗΠΑ, ο Σκοτ δηλώνει πως δέχεται κλήσεις από όλο τον κόσμο - ακόμη και από χώρες που δεν περιλαμβάνονταν ποτέ άλλοτε στο πελατολόγιό του, όπως η Κροατία. Όπως λέει, το μέσο κόστος των καταφυγίων που αναζητούν οι πελάτες, ανέρχεται στα περίπου 150.000 δολάρια.
Ο Λάρι Χολ, ιδιοκτήτης άλλης αμερικανικής εταιρείας κατασκευής καταφυγίων, της Survival Condo, δήλωσε πως παρατηρεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση λόγω της πανδημίας. Όπως σημειώνει: «συνήθως κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε τους ενδιαφερόμενους για μία ξενάγηση και τώρα οι πελάτες δείχνουν να βιάζονται να αγοράσουν».
Μάλιστα, ο Χολ επικαλείται και την περίπτωση πελάτη του που αγόρασε καταφύγιο χωρίς προηγουμένως να το έχει δει. Και παρότι οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από Μέση Ανατολή, Βρετανία, Ιαπωνία και Γαλλία, οι πωλήσεις του έως σήμερα είναι σε Αμερικανούς διαφόρων επαγγελμάτων, όπως γιατροί και μηχανικοί. Όσο για τις τιμές των καταλυματων ασφαλείας, κυμαίνονται από 500.000 δολάρια έως και 2,4 εκατομμύρια και περιλαμβάνουν πολυτέλεια και ανέσεις - από εσωτερική πισίνα και γυμναστήριο έως βράχο αναρρίχησης.
Ιδιωτικά νησιά
Άλλοι πελάτες ενδιαφέρονται για ασφαλή καταφύγια όχι κάτω από τη γη, αλλά σε νησιωτικούς ιδιωτικούς παραδείσους, μακριά από αστικά κέντρα και συνωστισμούς.
Το Gladden Island, ένα νησάκι ανοιχτά των ακτών του Μπελίζ της Καραϊβικής, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς επιτρέπει «πλήρη ιδιωτικότητα», εξηγεί ο Κρις Κρόλοου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πώλησης και μίσθωσης νησιών Private Islands. Η ενοικίαση ολόκληρου του νησιού και η διαμονή εκεί κοστίζει 2.950 δολάρια τη βραδιά για δύο άτομα.
Άλλος δημοφιλής προορισμός «ασφαλείας» είναι το Blue Island στις Μπαχάμες. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους με ιδιωτικά τζετ είναι πως διαθέτει ιδιωτικό διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, λέει ο Κρόλοου. Ένα κομμάτι γης περίπου 700 στρεμμάτων κοστίζει για πώληση 70 εκατομμύρια δολάρια.
Γιοτ και ιδιωτικά τζετ
Κάποιοι άλλοι επιλέγουν να περνούν την καραντίνα στη θάλασσα και γι'αυτό ενοικιάζουν πολυτελή γιοτ. Όπως αναφέρει ο Τζόναθαν Μπέκετ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίσθωσης σκαφών, Burgess Yachts προσφάτως ενοικίασε δύο πολυτελή σκάφη, ένα για τέσσερις και άλλο ένα για επτά εβδομάδες, σε δύο οικογένειες που θέλησαν να απομονωθούν από την πανδημία.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου δε, εντάθηκε η ζήτηση και στα ιδιωτικά τζετ. Ξεκίνησε από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου «όταν άρχισε να διακινείται η φήμη πως επίκειται κάτι μεγάλο που θα έχει τεράστια επίδραση στις εμπορικές πτήσεις» λέει ο Κρίστοφερ Γουίλιαμς-Μάρτιν, της εταιρείας FlyEliteJets.
Ο ίδιος άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα από υπάρχοντες πελάτες, όμως αρχές Μαρτίου η ζήτηση εκτοξεύτηκε, με περίπου 270 αιτήματα για ιδιωτικό τζετ εντός πέντε ημερών - από τα 30 εβδομαδιαίως που είχε.
Όπως λέει, λόγω του κορωνοϊού, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εκτοξεύτηκαν, οπότε η τιμή ενοικίασης ενός ιδιωτικού τζετ δεν φαίνεται πια τόσο υπερβολική.
Με πληροφορίες από CNBC