Ο Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα την Κούβα και την Βενεζουέλα ότι επιχειρούν να σφετεριστούν τις διαδηλώσεις στην Λατινική Αμερική, σε πολλές χώρες της οποίας έχουν ξεσπάσει μαζικές κινητοποιήσεις.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τις χώρες που προσπαθούν να αποτρέψουν τις κινητοποιήσεις να εξελιχθούν σε ταραχές. Εν μέσω των πρόσφατων μαζικών διαδηλώσεων σε λατινοαμερικανικές χώρες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενέτεινε τις κατηγορίες ενάντια στην Κούβα και την Βενεζουέλα, ισχυριζόμενος ότι υποκίνησαν τις ταραχές, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για να στηρίξει αυτές τις κατηγορίες. Ο Πομπέο αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές διαμαρτυρίες στη Βολιβία, την Χιλή, την Κολομβία και τον Ισημερινό και δήλωσε ότι η Κολομβία έκλεισε τα σύνορά της με την Βενεζουέλα μετά τις ανησυχίες μήπως εισέλθουν διαδηλωτές από τη γειτονική της χώρα.
«Εμείς στην κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε χώρες που προσπαθούν να αποτρέψουν την Κούβα και την Βενεζουέλα να σφετερίζονται αυτές τις διαδηλώσεις και θα συνεργαστούμε με νόμιμες (κυβερνήσεις) για να αποτρέψουμε οι διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε ταραχές και βίαια επεισόδια που δεν αντικατοπτρίζουν την δημοκρατική βούληση του λαού», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε ομιλία του με θέμα την πολιτική του Τραμπ στην Λατινική Αμερική, την οποία έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στην Κούβα, αναιρώντας την πολιτική αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Αβάνας στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον Νικολάς Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, μαζί με 50 χώρες, αναγνωρίζουν ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Το τέλος του Μαδούρο είναι κοντά
Ο Πομπέο υπερασπίστηκε την «αυτοσυγκράτηση» που επέδειξε ο αμερικανικός στρατός στη Βενεζουέλα, δείχνοντας να αποκλείει μια ένοπλη επέμβαση για να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Μαδούρο, η αποχώρηση του οποίου θα έρθει αργά ή γρήγορα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση του «σοσιαλισμού», αλλά υποστήριξε μια διπλωματία «ρεαλισμού, αυτοσυγκράτησης και σεβασμού».
«Έχουμε πάρει ιστορικά μαθήματα σχετικά με τους σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης», προειδοποίησε. Ζήτησε να επιδειχθεί υπομονή, αναφέροντας το παράδειγμα του δικτάτορα της πρώην Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου, για να διαβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Μαδούρο εν τέλει θα αναγκαστεί να φύγει. «Τον Ιούλιο του 1989, ο Νικολάε Τσαουσέσκου υποστήριζε ότι ο καπιταλισμός θα φτάσει στη Ρουμανία την ημέρα που τα μήλα θα φυτρώσουν σε λεύκες - και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους εκτελέστηκε», δήλωσε.
«Το τέλος είναι κοντά και για τον Μαδούρο, απλά δεν ξέρουμε το πότε», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP
σχόλια