Πώς το Καμερούν προσπαθεί να πείσει ότι ο πρόεδρός του δεν έχει πεθάνει

Πώς το Καμερούν προσπαθεί να πείσει ότι ο πρόεδρός του δεν έχει πεθάνει Facebook Twitter
Paul Biya/ Φωτ.: EPA
0

Η κυβέρνηση του Καμερούν προχώρησε σε επίσημη διάψευση των φημών που κυκλοφορούσαν για την υγεία του προέδρου Παουλ Μπιά, του γηραιότερου ηγέτη στον κόσμο, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για περισσότερο από έναν μήνα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο 91χρονος πρόεδρος είναι «σε άριστη κατάσταση υγείας» και βρίσκεται σε «ιδιωτική παραμονή στην Ευρώπη», ενώ αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα «εντός των επόμενων ημερών».

Η απουσία του Μπιά από δημόσιες εμφανίσεις, και ιδιαίτερα η ακύρωση της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας στο Παρίσι, είχε τροφοδοτήσει φήμες για σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο. Ο Πρόεδρος Μπιά, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1982, δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τη συμμετοχή του στη σύνοδο Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ρενέ Σαντί, κατηγόρησε «κακόβουλα άτομα» για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσω κοινωνικών δικτύων, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος είναι σε καλή υγεία. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δύσκολα θα κατευνάσουν την ανησυχία των πολιτών, καθώς ο Μπιά έχει απομονωθεί τα τελευταία χρόνια, έχοντας γύρω του μόνο έναν μικρό κύκλο συμβούλων και μελών της οικογένειάς του, όπως η σύζυγός του Σαντάλ Μπιά.

Η αβεβαιότητα για την κατάσταση υγείας του Μπιά έρχεται σε μια περίοδο έντασης για το Καμερούν, το οποίο αντιμετωπίζει έναν μακροχρόνιο πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αγγλόφωνων αυτονομιστών, καθώς και αυξημένες πολιτικές αναταραχές σε άλλες χώρες της Αφρικής όπου έχουν σημειωθεί πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια.

Με πληροφορίες από Financial Times


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM