Μία από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών στη χώρα, είναι η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την οδήγηση, κυρίως το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο αν εάν εξαλειφόταν αυτή η «τακτική».
Ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος δημιουργίας της δράσης «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αλλά και καταγραφή χρήσιμων δεδομένων, τα οποία θα αποτελέσουν σύμμαχο στην καταπολέμηση όλων αυτών.
Η φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιήθηκε σε τριανταπέντε σημεία διασκέδασης σε όλη τη χώρα, ενώ συμμετείχαν 700 εθελοντές οι οποίοι βρέθηκαν έξω από αυτά προτρέποντας στους θαμώνες να επιλέξουν το άτομο που θα αναλάβει να είναι ο «Οδηγός της Παρέας».
Στη δράση πήραν μέρος 2.000 άτομα τα οποία δέχτηκαν και φόρεσαν τα πράσινα βραχιολάκια, ενώ περισσότεροι από 1.650 από αυτούς (82,5%) επέστρεψαν για να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ πριν ολοκληρώσουν τη διασκέδασή τους. Από όσους συμμετείχαν στο αλκοτέστ, το 59% ήταν άνδρες και 41% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35,5 έτη.
Tο 13,7% βρέθηκε πάνω από το επιτρεπτό όριο αλκοόλ με το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 να είναι 11% και το 2021 12%. Από αυτούς το 65% ήταν άνδρες, ενώ το 35% ήταν γυναίκες. Ελπιδοφόρο μήνυμα αποτέλεσε πως ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων, το 42%, καταγράφηκε με μηδενικό αλκοτέστ (56% άνδρες - 44% γυναίκες), ενώ αντίστοιχα πέρυσι οι μετρήσεις με μηδενικό αλκοτέστ ήταν σε λίγο καλύτερα επίπεδα αγγίζοντας το 49,5%.
Το 85,5% των οδηγών της παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 mg/l (και αντίστοιχα 0,10 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα.
Οι μεγαλύτερες καταναλώσεις καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπου κατεγράφησαν κάποιες μετρήσεις ιδιαίτερα ανησυχητικών ορίων. Το 77% όσων κατέγραψαν την μεγαλύτερη κατανάλωση ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ