Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επέκρινε εκείνους που έχουν επιρροή, αλλά δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσει ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς στη Γάζα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, χωρίς να κατονομάζει ή να αναφέρεται πιο αναλυτικά, κατηγόρησε όσους «έχουν επιρροή» αλλά δεν κάνουν αρκετά για να τερματιστεί ο πόλεμος, την ώρα που το σύστημα υγείας της Γάζας έχει καταρρεύσει, έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών και μαχών.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτίμησε πως μία παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση ή ακόμη και ανακωχή, είναι εφικτή στη Λωρίδα της Γάζας, αν «εκείνοι που ασκούν επιρροή θα πάρουν το ζήτημα στα σοβαρά». «Είναι θέμα βούλησης», κατέληξε.
Γάζα: Μόνο 3 από τα 25 νοσοκομεία λειτουργούν
Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μόνο τρία από τα 25 νοσοκομεία λειτουργούν ακόμη, αλλά η φροντίδα που παρέχουν είναι περιορισμένη «στις βασικές υπηρεσίες», με τον ΠΟΥ να επισημαίνει πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιδημιών και μολυσματικών ασθενειών.
«Από τα 25 νοσοκομεία μόνο τρία λειτουργούν στο πιο βασικό επίπεδο, αλλά τους λείπουν καύσιμα, νερό και τρόφιμα. Η εναπομένουσα ικανότητα του συστήματος υγείας πρέπει να προστατευθεί, να υποστηριχθεί και να επεκταθεί», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας, ιδίως μεταξύ βρεφών και παιδιών και ο ΠΟΥ εντόπισε «πολύ σοβαρές ενδείξεις γύρω από το σύνδρομο οξέος ίκτερου» στον θύλακα.
«Με τον σοβαρό υπερπληθυσμό, αυξάνονται οι κίνδυνοι για επιδημίες λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, οξείας υδαρής διάρροιας, ηπατίτιδας, ψώρας, ψειρών και άλλων ασθενειών», συμπλήρωσε. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΠΟΥ, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε καταφύγια στη Γάζα και έχουν καταγραφεί 111.000 οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, 24.000 περιπτώσεις δερματικών εξανθημάτων και 12.000 περιπτώσεις ψώρας από την έναρξη της σύγκρουσης.
Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε ότι ο εντοπισμός μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα έχει γίνει πιο περίπλοκος, δεδομένου ότι τα δείγματα δεν μπορούν πλέον να αποστέλλονται στο Ισραήλ ή στη Δυτική Όχθη για επεξεργασία. «Η Γάζα όχι μόνο έχει χάσει τη νοσοκομειακή της ικανότητα, αλλά έχει χάσει και την ικανότητά της να επιβεβαιώνει ακόμη και τις πιο βασικές ασθένειες. Αυτό δημιουργεί ένα τυφλό σημείο όπου έχουμε τεράστιο κίνδυνο επιδημικών ασθενειών», συμπλήρωσε.
Ο ΠΟΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παράταση της εκεχειρίας, αλλά δήλωσε ότι η προοπτική της εκ νέου αναζωπύρωσης της σύγκρουσης είναι πολύ υψηλή και θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω το σύστημα υγείας. «Η Γάζα δεν έχει απολύτως την πολυτέλεια να χάσει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια. Πρέπει να κάνουμε το ευάλωτο σύστημα να λειτουργήσει ξανά», κατέληξε ο Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ /AFP/Guardian