Η δεξαμεθαζόνη, το φτηνό στεροειδές που μπορεί να σώσει ζωές ασθενών με κορωνοϊό, θα πρέπει να δίνεται μόνο στις σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες έχει φανεί ότι προσφέρει οφέλη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η έρευνα επιτέλους δίνει «σημάδια ελπίδας» για την αντιμετώπιση του ιού, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. «Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που έχει δείξει ότι μειώνει τη θνησιμότητα στους ασθενείς που είναι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής ή λαμβάνουν οξυγόνο», συμπλήρωσε.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο Οργανισμός θα συντονίσει μια μετά-ανάλυση, προκειμένου «να ενισχυθεί η κατανόησή μας για αυτή την παρέμβαση». Παράλληλα, θα επικαιροποιηθούν οι κλινικές οδηγίες του ΠΟΥ για το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής, που ανακοίνωσαν την Τρίτη Βρετανοί ερευνητές, έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη- ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από το '60 για τον περιορισμό φλεγμονών σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα- μείωσε κατά περίπου το ένα τρίτο τη θνησιμότητα ανάμεσα στους πιο βαριά ασθενείς.
Μόνο για σοβαρές περιπτώσεις
Το φάρμακο αυτό είναι το πρώτο που αποδεικνύεται ότι σώζει ζωές, στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Όμως, ο Μάικ Ράιαν- επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ- επεσήμανε ότι η δεξαμεθαζόνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στις σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το φάρμακο να χρησιμοποιείται για εκείνους που είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι μπορούν να ωφεληθούν ξεκάθαρα από αυτό», δήλωσε. Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης για τη δεξαμεθαζόνη είναι προκαταρκτικά, οι ερευνητές λένε ότι η δοκιμή δείχνει πως το φάρμακο πρέπει να γίνει αμέσως η συνήθης θεραπεία για τους ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Για τους ασθενείς που είναι σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η θεραπεία έχει μειώσει τη θνητότητα κατά περίπου ένα τρίτο. Για εκείνους που χρειάζονται μόνο οξυγόνο, η θνητότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.
Οι επιφυλάξεις
Διατυπώνονται όμως και αμφιβολίες για τη δεξαμεθαζόνη. «Κάποιοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει μόνο τη φλεγμονώδη αντίδραση στους ασθενείς, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας, Ζέονγκ Έουν-κιέονγκ.
Αλλά και η δρ. Κάθλιν Χίμπερτ, διευθύντρια της ΜΕΘ στο γενικό νοσοκομείο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη εξέφρασε επιφυλάξεις. «Έχουμε καεί στο παρελθόν, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και προ COVID, με συναρπαστικά αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι τόσο πειστικά όταν έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Reuters