Υπέρ της άρσης ασυλίας του πρώην ηγέτη της Καταλανίας, Κάρλες Πουτζντμόν και δύο ακόμα πρώην υπουργών του, ψήφισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι Καταλανοί αυτονομιστές εγκατέλειψαν την Ισπανία το 2017 μετά από ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα για ανεξαρτησίας από την Ισπανία, το οποίο η Μαδρίτη χαρακτήρισε παράνομο.
Η ψηφοφορία άφησε τη χώρα να αντιμετωπίζει τη βαθύτερη πολιτική της κρίση εδώ και δεκαετίες.
Η απόφαση του ΕΚ θα μπορούσε να βοηθήσει την προσπάθεια της Ισπανίας να εκδοθούν οι αυτονομιστές, οι οποίοι κατηγορούνται για ανταρσία.
Και οι τρεις απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον τους, τις οποίες ο Πουτζντεμόν χαρακτήρισε ως «σαφή περίπτωση πολιτικής δίωξης».
Το 2019, η Ισπανία καταδίκασε εννέα άλλους Καταλανούς ηγέτες, στους οποίους επέβαλε ποινή φυλάκισης μεταξύ 9και 13 ετών για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.
Συντριπτική πλειοψηφία
Τη Δευτέρα, οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν με συντριπτική πλειοψηφία να αφαιρέσουν την ασυλία από τον Πουτζντεμόν, με 400 ψήφους υπέρ και 248 κατά.
Ανάλογες ήταν και οι ψήφοι για τους Τόνι Κομίν και Κάρλα Πονσάτι. Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια δήλωσε ότι η απόφαση δείχνει πως «τα προβλήματα της Καταλονίας πρέπει να επιλυθούν στην Ισπανία και όχι στην Ευρώπη».
Ωστόσο, ο Πουζντεμόν, από την πλευρά του χαρακτήρισε την κίνηση ως «θλιβερή μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και ανακοίνωσε ότι και οι τρεις σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Έχουμε χάσει την ασυλία μας, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χάσει ακόμη περισσότερα, με αποτέλεσμα να έχει επίσης χάσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017, ποσοστό περίπου 90% των Καταλανών ψηφοφόρων υποστήριξαν την ανεξαρτησία τους στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Η προσέλευση ωστόσο, των πολιτών στις κάλπες άγγιξε λιγότερο από το μισό, φτάνοντας στο 43%.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με την εθνική φρουρά της Ισπανίας, που επιχείρησε να σταματήσει αρκετούς από τους ψηφοφόρους να φτάσουν στις κάλπες.
Οι κυβερνώντες αυτονομιστές στο κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξαν ανεξαρτησία στις 27 Οκτωβρίου, προτού η Μαδρίτη αναστείλει την αυτονομία της περιοχής.
Η ισπανική κυβέρνηση «απέλυσε» τους Καταλανούς ηγέτες, διέλυσε το κοινοβούλιο και κάλεσε σε πρόωρες περιφερειακές εκλογές δύο μήνες αργότερα.
Τα κόμματα υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία κέρδισαν μια μικρή πλειοψηφία. Παραμένουν δε, δημοφιλή στην Καταλονία, κερδίζοντας τέσσερις επιπλέον θέσεις στις τοπικές εκλογές τον περασμένο μήνα.
Η πρόσφατη φυλάκιση ενός ράπερ από την περιοχή για αναρτήσεις του και στίχους κατά της μοναρχίας πυροδότησε νέο κύμα θυμού και αντιδράσεων, με πολλούς διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωση των αρχηγών ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζντεμόν και οι δύο πρώην υπουργοί του κατηγορούνται στην Ισπανία για ανταρσία.
Ο Πουτζντεμόν και ο Κομίν κατηγορούνται επίσης για κατάχρηση δημόσιων πόρων. Βρίσκονται και οι δύο αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο από το δημοψήφισμα του 2017.
Έγιναν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019.
Η Πονσάτι, πρώην υπουργός Παιδείας στην Καταλονία, εγκατέλειψε την Ισπανία και βρέθηκε αρχικά στη Σκωτία, αλλά τώρα βρίσκεται και αυτή στο Βέλγιο.
Είναι βουλευτής του ΕΚ από τον Ιανουάριο του 2020.
Η απόφαση αυτή του ΕΚ σημαίνει ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να εξετάσει τις προσπάθειες της Μαδρίτης να εκδώσει τους τρεις πολιτικούς.
Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ένα βελγικό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να εκδώσει ένα άλλο πρώην μέλος της Καταλανικής κυβέρνησης, τον Lluís Puig, ο οποίος είναι καταζητούμενος για κατάχρηση δημόσιων πόρων.
Με πληροφορίες του BBC