Οι σημαίες κυματίζουν ήδη μεσίστιες στη Βρετανία και πολίτες αφήνουν λουλούδια έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, αποχαιρετώντας τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος απεβίωσε στα 99 του χρόνια.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα γίνει η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ. Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού ανατρέπει το πλάνο που ήδη είχε καταρτιστεί προσεκτικά, με την κωδική ονομασία Forth Bridge.
Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου αναμένεται ότι θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ και ότι θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, σύμφωνα με το PA. Εκεί αναμένεται να ταφεί ο δούκας του Εδιμβούργου μετά την τελετή.
Όμως, λόγω των περιορισμών που είναι σε ισχύ στη Βρετανία, ματαιώνονται τα σχέδια που περιελάμβαναν δημόσιες εκδηλώσεις και θα προσέλκυαν πλήθη κόσμου για το τελευταίο αντίο στον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε εμπλακεί προσωπικά στα σχέδια που γίνονταν για την κηδεία του σύμφωνα με τον CNN και επιθυμούσε η τελετή να αντανακλά τα στρατιωτικά επιτεύγματά του. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να τεθεί σε λαϊκό η προσκύνημα η σορός του, σύμφωνα με τους Times. Εξάλλου και το Reuters αναφέρει ότι θεωρείται απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.
Το σχέδιο Forth Bridge προέβλεπε ότι χιλιάδες άνθρωποι θα συνέρρεαν στο Λονδίνο και το κάστρο Ουίνδσορ τις ημέρες μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου. Εκατοντάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα έβγαιναν στους δρόμους για τη στρατιωτική πομπή, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί θα επιστρατεύονταν προκειμένου να επιτηρούν το πλήθος και να προστατεύουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Τώρα, λόγω του κορωνοϊού, δεν προβλέπεται καμία τέτοια μαζική συνάθροιση. Από την αρχή της πανδημίας στο παρασκήνιο επεξεργαζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ο δούκας του Εδιμβούργου πέθαινε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ένας φόβος που επιβεβαιώθηκε.
Πάντως, αναμένεται ότι στην τελετή θα υπάρχουν ένστολοι, προκειμένου να τιμηθεί το παρελθόν του πρίγκιπα Φίλιππου στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο επίκεντρο των προετοιμασιών αναμένεται να είναι το κάστρο Ουίνδσορ, αλλά χωρίς στρατιωτική πομπή στο Λονδίνο. Τα μέτρα που είναι σε ισχύ τώρα στη Βρετανία προβλέπουν ότι στις κηδείες μπορούν να παραστούν έως 30 άτομα, με τήρηση αποστάσεων.
Αυτό σημαίνει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ θα πρέπει να αποφασίσει ποια από τα μέλη της μεγάλης βασιλικής οικογένειας θα προσκληθούν στην κηδεία. Επίσης, η ίδια και οι υπόλοιποι που θα παραστούν ίσως να πρέπει να φορούν μάσκα και να είναι σε απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον, αν δεν προέρχονται από το ίδιο νοικοκυριό.
Επίσης, υπό κανονικές συνθήκες στην κηδεία θα έδιναν το παρών παγκόσμιοι ηγέτες, εκπρόσωπο της Κοινοπολιτείας και μέλη ξένων βασιλικών οικογενειών μεταξύ άλλων. Τώρα, αυτά τα πλάνα είναι αδύνατο να υλοποιηθούν λόγω της πανδημίας.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα λάβει η βασιλική οικογένεια από την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, για το τελευταίο αντίο στον πρίγκιπα Φίλιππο.