Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες του Τατζικιστάν. Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμομάλι Ρακμόν, αναμένεται να ανανεώσει την επταετή θητεία του για τέταρτη φορά. Άλλωστε στην κούρσα για την προεδρία τρέχει μόνος, αφού η μοναδική υποψήφια αντίπαλος του, αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2003, του δίνει τη δυνατότητα να μείνει στην εξουσία μέχρι το 2020. Ο Ρακμόν έχει την εξουσία από το 1992.
Το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το Τατζικιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του. Μέχρι το 1997 γνώρισε τον εμφύλιο πόλεμο με τους ισλαμιστές αντάρτες να μάχονται ενάντια σε αυτούς που ανέλαβαν την εξουσία. Όσο αποτελούσε κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης, η οικονομία του πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ήταν μάλιστα ο πιο φτωχός τόπος μέσα στην τεράστια Ένωση. Σήμερα περίπου το 47% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Το 2012 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ άγγιξε μόλις τα 637 ευρώ.
Η πρώτη γυναίκα που επιδίωξε ποτέ να λάβει μέρος στην κούρσα για την προεδρία αναγκάστηκε να αποσυρθεί, καθώς δεν συγκέντρωσε τις 210.000 υπογραφές που ήταν απαραίτητες από το νόμο για να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα της.
Η κυβέρνηση του Εμομαλί Ρακμόν που βασίζεται στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία επέβαλλε όρια στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές εκτός μεγάλων πόλεων. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω απουσίας επαρκών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εσωτερικό.
Πηγή: Euronews
σχόλια