Το ποσό- ρεκόρ των σχεδόν 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων διατέθηκαν για πυρηνικά όπλα το 2019, από τις χώρες που διαθέτουν τέτοιο οπλοστάσιο, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Οι ΗΠΑ δαπάνησαν σχεδόν όσο οι άλλες 8 χώρες συνδυαστικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οργάνωση που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.
Οι 9 χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα διέθεσαν συνολικά 72,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για αυτό τον σκοπό, ποσό αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το 2018. Από αυτά, τα 35,4 δισ. δολάρια τα δαπάνησε η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιτάχυνε τον εκσυγχρονισμό του αμερικανικού οπλοστασίου τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του.
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ξεκάθαρο ότι τα πυρηνικά όπλα δεν παρέχουν ασφάλεια για τον κόσμο, εν μέσω της πανδημίας. Ούτε καν για τις 9 χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν καταγεγραμμένες ελλείψεις σε υγειονομικές προμήθειες αλλά και εξάντληση των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας», επεσήμανε η Αλίσια Σάντσερς Ζάκρε, επικεφαλής συντάκτρια της αναφοράς.
Η Ρωσία, που έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη πλειάδας νέων όπλων- ανάμεσά τους πυρηνοκίνητοι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας, πυρηνικές τορπίλες και ένας νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος- δαπάνησε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για το πυρηνικό οπλοστάσιό της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ICAN. Η Κίνα, που έχει πολύ μικρότερη πυρηνική δύναμη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά επιδιώκει να την επεκτείνει, δαπάνησε 10,4 δισεκατομμύρια.
σχόλια