Σε 300.000 ανέρχονται οι έφεδροι οι οποίοι κινητοποιούνται για τα μέτωπα της Ουκρανίας μετά το διάγγελμα Πούτιν στο οποίο μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε μερική επιστράτευση του ρωσικού πληθυσμού, η πρώτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το διάγγελμα έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση για το ρωσικό στρατό στα μέτωπα, μετά και την ταχεία υποχώρηση στο Χάρκοβο ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα που μεταδόθηκε στις 9 π.μ. ώρα Μόσχας, ο Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης και εξέφρασε τη στήριξή του στα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία που έχουν ανακοινωθεί για τις κατεχόμενες από ρωσικό στρατό περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα. Προφανώς, τα δημοψηφίσματα αυτά δεν αναμένεται να λάβουν καμία αναγνώριση νομιμότητας από τη Δύση.
«Δεν μπορούμε, δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να παραδώσουμε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας για να τους κάνουν κομμάτια οι δήμιοι», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε στην ειλικρινή επιθυμία τους να καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους».
Παράλληλα, μπορεί να μη το έθεσε ευθέως αλλά υπαινίχθηκε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί ρωσικό έδαφος. Σημειώνεται ότι στο σχεδόν σίγουρο ενδεχόμενο που τα δημοψηφίσματα έχουν θετικά αποτελέσματα για ενσωμάτωση στη Ρωσία, τότε και επισήμως πλέον τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη θα θεωρούνται ρωσικό έδαφος.
«Μπροστά σε μια απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε ο Πούτιν. «Δεν μπλοφάρουμε, θα το τονίσω ξανά, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας.
Οι πολύ χειρότερες από τις αναμενόμενες στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αφήνουν τη Μόσχα να βασίζεται στο πυρηνικό της οπλοστάσιο για να ενισχύσει το καθεστώς της ως παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης, αλλά ο υπαινιγμός του Πούτιν σχετικά με την προθυμία του να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ο πιο έντονος και ξεκάθαρος που έχει υπάρξει από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν έκανε εκτενή αναφορά στη δυτική υποστήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία για να συνεχίσει την αντίσταση ενάντια στη Ρωσία. Αποκάλεσε τον πόλεμο ως μια προσπάθεια των δυτικών ελίτ να καταστρέψουν και να διαμελίσουν τη Ρωσία, διαμορφώνοντας άμεσα τον πόλεμο ως μια αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των χωρών του ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, σε ξεχωριστή ομιλία ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού κινήθηκε στην ίδια γραμμή ανακοινώνοντας και τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού στρατού, οι νεκροί από την έναρξη της εισβολής για τη ρωσική πλευρά ανέρχονται σε 5.937, ωστόσο ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τη Δύση κινείται πολύ υψηλότερα.
Τον Ιούλιο, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε ότι περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και περίπου 45.000 είχαν τραυματιστεί.
Σε κάθε περίπτωση, με την κινητοποίηση των εφέδρων, ο Πούτιν υπέκυψε στις έντονες πιέσεις των σκληροπυρηνικών υπέρμαχων του πολέμου, ακολουθώντας έναν δρόμο που πιθανότατα θα είναι βαθιά αντιδημοφιλής στη Ρωσία. Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η απόφαση του Πούτιν να ανακοινώσει μερική κινητοποίηση ήταν ένα «προβλέψιμο βήμα» που ανέδειξε το γεγονός ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο του Κρεμλίνου.
Με πληροφορίες από Washinghton Post