Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε τη διάλυση του Memorial, της πιο παλιάς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, «σε μια απόφαση - ορόσημο στην καταστολή από τον πρόεδρο Πούτιν της ελεύθερης σκέψης» όπως σημειώνει ο Guardian.
Το δικαστήριο αποφάσισε την απαγόρευση της οργάνωσης μετά τον αμφιλεγόμενο νόμο «του ξένου πράκτορα» που έχει στοχοποιήσει δεκάδες ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται επικριτικά προς την κυβέρνηση.
Η Memorial ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να καταγράφει την κοινωνικοπολιτική καταστολή από την τότε Σοβιετική Ένωση, χτίζοντας μια βάση δεδομένων θυμάτων του περιβόητου «Μεγάλου Τρόμου» και των γκουλάγκ.
Επιπλέον, ανέπτυξε συμβουλευτική δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, με πάνω από 80 παραρτήματα στη ρωσική περιφέρεια.
Στην απόφασή της η δικαστής Άνια Ναζάροβα παρήγγειλε τη διάλυση της οργάνωσης λόγω των «επανηλειμμένων» και «σοβαρών» παραβιάσεων του νόμου περί ξένων πρακτόρων. Η απόφαση θα σημάνει το τέλος τόσο για την ίδια την οργάνωση, όσο και για τα περιφερειακά παραρτήματά της και τις άλλες δομικές μονάδες της, εξήγησε η δικαστής.
Ο Ρώσος εισαγγελέας παρουσίασε την οργάνωση σαν «γεωπολιτικό όργανο που χρησιμοποιείται από ξένες κυβερνήσεις για να στερήσει από τοςυ σύγχρονους Ρώσους την υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης»
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax που επικαλείται δικηγόρο της οργάνωσης, θα ασκηθεί έφεση, τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από Guardian