Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει αμερικανική χειραγώγηση της ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ, για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Το Κρεμλίνο τονίζει πως ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, βρισκόταν στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μέχρι το τέλος της ολομέλειας και «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως κατηύθυνε την διαδικασία».
Παράλληλα, καταγγέλλει πως, από τους 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την κυβέρνηση Ζάεφ, οι 3 απελευθερώθηκαν «ξαφνικά», οι δύο που κρατούνταν με εισαγγελική απόφαση δέχθηκαν υποσχέσεις και απελευθέρωση και αμνηστία και οι υπόλοιποι χρηματίστηκαν.
Όπως χαρακτηριστικά προσθέτει το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι βουλευτές ήταν κλειδωμένοι στα γραφεία τους και τους είχαν αφαιρεθεί τα κινητά, «στο πνεύμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Ακλόνητη για τη συνταγματική ονομασία
Η Ρωσία επιμένει να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.
«Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της» διεμήνυσε χαρακτηριστικά η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια.
Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, καταπατήθηκαν όλες οι αρχές Δικαίου στη διαδικασία.
«Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των "Μακεδόνων", που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά» αναφέρει το Κρεμλίνο τονίζοντας πως η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων «πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».
σχόλια