Την άδεια του κοινοβουλίου στη Ρωσία για τη χρήση του στρατού στο εξωτερικό ζήτησε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με το RT, ανοίγοντας, όπως όλα δείχνουν, το δρόμο για μία ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία.
Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφασή του σύντομα, όπως μετέδωσε το RT.
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να «ανασυστήσει μια αυτοκρατορία»
Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μία αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.
«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία», είπε στη διάρκεια μίας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει ,τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες», επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.
Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μία «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».
Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας τη Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.
Χθες βράδυ, ο Πούτιν, σε μια μακρά και απειλητική ομιλία, αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους γενικά, και προέβαλε τη θέση σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα αδιαχώριστη από τη Ρωσία.
Με πληροφορίες από RT, Reuters, AFP