Ρωσία: Προμήθευσε την Ινδία με εξοπλισμό ύψους 13 δισ. δολαρίων τα τελευταία 5 χρόνια

Ρωσία: Προμήθευσε την Ινδία με εξοπλισμό ύψους 13 δισ. δολαρίων τα τελευταία 5 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με οπλικά συστήματα αξίας περίπου 13 δισ. δολαρίων τα τελευταία 5 χρόνια και το Νέο Δελχί έκανε παραγγελίες στη Μόσχα για περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άλλων 10 δισ. δολαρίων.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο, σε αυτή αντιστοιχεί χονδρικά το 20% των παραγγελιών στα βιβλία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που εξηγεί εν μέρει το γιατί το Νέο Δελχί έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει ρητώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις σε Μόσχα και Κίεβο να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που θα συμπληρώσει έναν χρόνο σε 11 ημέρες.

Δεκάδες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ιδίως στη βιομηχανία όπλων της, σε αντίποινα για την εισβολή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η Ινδία, η Κίνα και κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όμως συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ρωσικών όπλων, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.

«Παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που ασκήθηκε στην Ινδία από δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχετικά με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή συνεχίζει να είναι από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας στο πεδίο της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Σουγκάγεφ, κατά το Interfax.

Οι ετήσιες εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε περίπου 14-15 δισεκ. δολάρια και οι παραγγελίες που έχει λάβει η Μόσχα παρέμειναν σταθερές, περί τα 50 δισεκ. δολάρια, πρόσθεσε.

Οι πελάτες της Ρωσίας στην Ασία ενδιαφέρονται κυρίως για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τους πυραύλους επιφανείας-αέρος όπως οι Όσα, Στρέλα και Πετσόρα, μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29, επιθετικά ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πάντα σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει περίπου 200 όπλα και άλλους εξοπλισμούς στη 14η Aero India, η φετινή έκδοση της οποίας ξεκινά σήμερα στην Μπεγκαλούρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM
Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM